Закарпаття і бокс: нові оберти й талановита підростаюча зміна

Михайло Данило, голова ОДА Геннадій Москаль та голова облради Михайло Рівіс під час святкування «Дня фізичної культури та спорту»
Михайло Данило, голова ОДА Геннадій Москаль та голова облради Михайло Рівіс під час святкування «Дня фізичної культури та спорту»
В останні роки розвиток боксу на Закарпатті набирає нових обертів. Вже два роки поспіль в Ужгороді проводиться чемпіонат України серед школярів.

 

А почесним гостем на ньому був олімпійський чемпіон Лондонської олімпіади, чемпіон світу в першій важкій вазі за версією WBO Олександр Усик. Тож яким видався рік, що минув та найближчі перспективи закарпатського боксу в розмові з першим заступником голови Закарпаття федерації боксу Михайлом Данилом.

- Михайле, яким оцінюєш минулорічний боксерський сезон для Закарпаття?

– Рік видався досить плідним – федерація боксу України роботу нашої федерації відмітилай область визнали однієї з найперспективніших у плані розвитку боксу. В минулому році ми вдруге поспіль провели чемпіонат України серед школярів. Наша команда продемонструвала вражаючий стрибок – якщо на першому домашньому чемпіонаті в 2015 році збірна області посіла 10 місце, а це був дуже хороший результат, адже до цього постійно пасли задніх, то вже в 2016 році на цьому ж чемпіонаті стали четвертими в загальнокомандному заліку. Звісно, такі великі змагання та досягнення наших спортсменів  популяризують бокс і кількість його прихильників зростає. Ще одну вагому справу, яку організувала ФБЗ – вперше, мабуть, за роки незалежності нам вдалося зібрати 50 найкращих боксерів шкільного віку й провести з ними навчально-тренувальні збори в Мукачеві. Під час зборудіти були повністю забезпечені харчуванням, вітамінізацією, проживанням та відповідною екіпіровкою.  Допомогу нашій федерації в їх проведенні нам надали окремі меценати. За підсумками успішних виступів упродовж 2016 року  двоє наших юних боксерів потрапили до складу збірної України – дворазовий чемпіон країни Юрій Попелич та Мілан Рокіцан. 

-          Юніорський бокс прогресує, а щодо дорослих спортсменів, які успіхи в цій віковій групі?

-          Головним нашим здобутком у цій групі – це те, що нам вдалося сформувати дорослу збірну команду краю в складі чотирьох боксерів: РобертаМартона, Олександра Христенка, Томаша Попова та ЄвгенаЧистякова. У дорослому боксі надпотужна конкуренція, тим не менш сподіваємося, що в цьому сезоні наші боксери зможуть нас порадувати перемогами.

–        Які плани на 2017 –й рік

–        В цьому році в Ужгороді  плануємо відкрити центральний зал ФБЗпо вулиці Капушанській (авт.: навпроти «Білочки») з боксерським рингом та різноманітними тренажерами. Також сподіваємося, що  і втретє федерація боксу України надасть нам можливість провести чемпіонат України серед школярів. У кінці літа плануємо провести дебютний міжнародний боксерський турнір, який буде внесений в офіційний календар змагань ФБУ. Заплановані кілька навчально-тренувальних зборів. При цьому основна наша мета, щоб батьки не сплачували за поїздки, амуніцію, збори та інше наших вихованців.

–        Цікаво, де найбільше розвивається бокс   на Закарпатті?

–        Найінтенсивніше в Мукачеві, де працює талановитий тренер Валерій Вишньов, також в Ужгороді, Сваляві, Іршаві, Берегові, Хусті. Лише нещодавно в Хусті ми обрали голову районної федерації боксу Мирослава Білецького, тож гадаю, що його діяльність додасть імпульсу в розвитку регіонального боксу.

–        Який рівень нашого боксу в Україні?

–        Велику ставку ми робимо на юних боксерів. Тому в цій віковій групі у нас хороші результати. На інших рівнях нам потрібен ще час, щоб конкурувати з іншими областями. 

–        Як стоїть питання з тренерськими кадрами. Знаю, що ви запросили на Закарпаття відомих тренерів з інших регіонів країни?

–        Так. Дійсно з дітками працюють тренери в тому числі й з інших регіонів, зокрема, в нас працює заслужений тренер України Ігор Борисович Замятін. Ми запропонували тренерам достойну зарплатню, також заохочуємо наставників преміями в залежності від успіхів їх підопічних.

–        Цікаво, чи займаються у ваших секціях дівчата?

–        Жіночий бокс дуже перспективний, через меншу конкуренцію в ньому  значно легше досягти успіху, ніж в чоловічому. В нашій секції поряд з хлопцями  тренуються двоє-троє дівчат, якщо вони продовжуватимуть, гадаю, що невдовзі зможуть про себе гучно заявити на офіційних змаганнях.  

–        А чи є на Закарпатті судді, які можуть проводити боксерські поєдинки?

–        В 2016 році напередодні чемпіонату України серед школярів Ужгороді Федерація боксу України організувала семінар для рефері, на який спеціально запросили  відомого суддю з Полтави МиколкКаракулова. У нього за плечима – боксерські поєдинки на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро, чемпіонатах Світу та Європи. Нещодавно, після проходження навчальних семінарів та успішного складання іспитів звання судді національної категорії отримав ужгородець Олександр Чубарєв. Наразі на таку підготовку делегуємо ще трьох представників. Надіємося, що вони зуміють успішно пройти семінар та скласти іспити й поповнити лави боксерських рефері.

–        Загалом, яка кількість дітей охоплена заняттями з боксу? 

–        Близько тисячі діток. Після відкриття центрального залу будемо більш детально займатися документацією наших спортсменів: плануємо на кожного боксера виготовити особисту картку, де будуть вказані всі його офіційні виступи та результати.

–        Щоб хотіли побажати шанувальникам боксу та самим спортсменам?

–        Головне, щоб наші діти нам довіряли, проводили змагання та тренування без травм.В свою чергу ми працюємо над створенням комфортних умови для тренувань, а головна наша мета -  підготувати здорову націю.

Розмову записав Роман СЕНИШИН

 

23 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів