Свята скінчилися, а урядові подарунки закарпатцям тільки починаються

Свята скінчилися, а урядові подарунки закарпатцям тільки починаються
Які сюрпризи чекають на ужгородців у цьому році? Урядові «подарунки»

 

Рік щойно почався, але зміни  вже вступили у законну силу… їх чимало і вони не надто втішні.Звичайно, перше, що спадає на думку при слові новації від уряду – це нова мінімалка, однак тут також не все так гладко, як здається на перший погляд…

«Реформа щастя»

Саме так охрестили провладні депутати ноу-хау з підвищенням заробітної плати із 1 січня. 3200 гривень звісно не 1600, але працівники отримають на руки далеко не всю омріяну суму, оскільки з неї ще бухгалтерія повинна вирахувати 18 відсотків податку та 1,5 відсотка військового збору.

А от для підприємців головного болю додалося…

По-перше, якщо фінанси співають романси, де взяти гроші, аби збільшити зарплатню колективу. Бізнес наразі процвітає далеко не у всіх… як-не-як у державі війна та економічна криза… більшість підприємств животіють і, як кажуть, і так дишуть на ладан.

Отже, персонал доведеться багато кому скорочувати. А це призведе до зростання безробіття, а не до створення додаткових робочих місць… Ось вам і покращення.

А ті фахівці, у свою чергу, які залишаться працювати, матимуть додаткові робочі навантаження.

Та  й перечити ніхто з них не буде, адже їхні статки подвояться.

Але й це ще не все.

Працедавець крім нових зарплат із нового року повинен платити ще й єдиний соціальний внесок, що становить 22 відсотки від мінімалки — а це 704 гривні. Тобто, кожен працівник компанії обійдеться насправді навіть не в 3200, а у  3904 гривні. Хіба це не грабунок бізнесу? Тому й не дивно, що перед новим роком краяни масово подавали заяви до ЦНАПів щодо припинення своєї діяльності як фізичних осіб.

Від мінімального закону виграють хіба що працівники бюджетної сфери, але й то сумнівно,  оскільки ціни на все довкола уже почали збільшуватися… передусім на продукти.

Отже, разом зі зростанням прибутків починається цілком логічний ціновий стрибок на всі види товарів і послуг…

Тобто, виходить кругообіг грошей у природі: де взяли, туди й видали…

Турбота про здоров’я

Аби краяни вживали менше алкоголю та палили, ціни на спритне та цигарки урядовці вирішили підняти. Звісно, багато кого ця новація не втримала від давніх звичок. Більше того, зі слів тих, із ким нам вдалося поспілкуватися, багато хто з мешканців міста замість дорогих горілчаних виробів готовий перейти на дешевий сурогат… А це, звісно, може  лише підірвати здоров’я. Хтось готується, правда, варити самогон, а на когось ціни не вплинули зовсім. «Рятують» тих, хто полюбляє міцні напої і дешеві домашні вина, які можна придбати будь-де.

Щодо тютюнових виробів, то цінова політика також не вплинула на кількість курців. Оскільки паління – це залежність, то кожен, хто купує цигарки, радше відмовиться від кілограма м’яса чи буханця хліба, ніж від пачки улюбленої продукції.

Дехто, щоправда, зауважив,що купуватиме більш дешеві вироби, але від паління не відмовиться. Окремі краяни наголошували, що будуть робити самокрутки і палити тютюн… який у народі називають доганом.

Слід зазначити, що діяти акциз на спиртне почне лише з 1 вересня,  однак ставки на збільшилися на 20%, на слабоалкогольні напої, пиво, сидр, перрі, кріплені та ігристі вина — на 12%, на коньяк — на 17%. А от цигарки подорожчали уже 1 січня. Акцизи на тютюнові вироби збільшили аж на 40%.  Ціна на пачку цигарок в середньому зросла на 5 гривень.

Хочеш дивитись телевізор? Плати!

Поки ще невідомо,  які ставки запровадять місцеві провайдери.  Однак із нового року за перегляд телепрограм  доведеться платити більше, оскільки починає діяти закон, що змінює правила трансляції телеканалів.

Тобто, канали отримали можливість на виключення свого контексту з пакету послуг кабельних операторів, а точніше, медіа-групи  відтепер можуть вимагати від провайдерів плату за власну продукцію у їхніх мережах.

Однак це вдарить по кишенях тільки простих користувачів.

Стипендії підвищать, але не всім

Власне ті, хто вчиться добре, матимуть більші статки.

У МОН наголошують, що з 50% студентів, які отримуватимуть стипендії, планується, що 43% – отримуватимуть їх за рейтинговою системою, а 7% будуть мати соціальну допомогу. У той же час кількість отримувачів стипендій стане набагато меншою,

А саме, якщо донедавна стипендії отримували дві треті частини студентів із одного курсу, то відтепер їх матимуть всього 10-15 відсотків.

До речі, проста стипендія становитиме 1100 гривень, а підвищена – 1600.

Банківські обмеження

Мало хто не чув уже про те, з 4 січня знижено граничну суму розрахунку готівкою зі 150 тисяч гривень до 50 тисяч. Звісно, новація шокувала багатьох,. Адже аби зробити серйозну покупку таких коштів замало… йдеться, приміром, про нерухомість – автомобілі, квартири, будинки, офіси, дорогу техніку,коштовності, предмети мистецтва тощо…

Виходить, що без допомоги банку операції з великими сумами блокуються… При цьому, у Нацбанку переконані, що встановлення такої граничної суми розрахунків повинно сприяти забезпеченню стабільних надходжень готівки до банківської системи й прискорення її обігу. А це для наших краян, на жаль, додаткові видатки…

Мандрівки дорожчають

Із січня маємо й подарунок від транспортних компаній. Зокрема, «Укрзалізниця» підвищила вартість проїзду на 10 відсотків у вагонах 1-го та 2-го класів поїздів Інтерсіті+ (ІС+).

До речі, загалом фірма внесли на розгляд відповідних міністерств та відомств питання індексації тарифів на пасажирські перевезення на 35%.

Проте індексуватися ціни будуть поетапно: у першому та четвертому кварталах на 16 %.

А от автомобільні перевезення на міжміському транспорті подорожчали на 40 відсотків.

Їздити у закордонні відрядження не тільки цікаво, але й вигідно!

Відтепер тим, хто працює на підприємстві, яке має змогу відправити працівників на закордонне стажування, семінар, конференцію, ділову зустріч, поталанить. Справа в тому, що розмір добових відряджень підвищено із 40 до 80 євро. Проте візит у іншу державу вже потрібно підтверджувати не лише наявністю штампу в паспорті про  залишення країни, але й низкою інших документів, наприклад, проїзними чи рахунками на проживання.

Невже може  щось подешевшати? Виявляється, так.

У крайньому разі, урядовці обіцяють, що в цьому році  ціни на деякі медичні препарати стануть нижчими. Мова йде про фармакологічні засоби, призначені для людей із серцево-судинними хворобами, бронхіальною астмою і цукровим діабетом. Правда, самі аптекарі бояться, що можуть бути збої з постачанням пільгової продукції.

Загалом у списку, що підпадає під обмеження роздрібної ціни на 15% більше200 найменувань ліків. Також препарати можуть подешевшати за рахунок зниження ставки ПДВ з 7% до 2-5%.

Крім того, очікується подешевшання електроенергії. При цьому ціна на світло почала зменшуватися вже з 1 січня на 10 відсотків. Наступний етап чекає на краян у квітні. Тоді вартість електроенергії стане меншою на 5,8%. Щоправда, подешевшання стосуватиметься тільки промислвих підприємств. Для мешканців краю підвищення ціни на електрику обіцяюь з 1 березня...

За матеріалами zakarpatpost.net

 

26 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів