Кому на Закарпатті варто приготуватись до перевірки Держппраці

Кому на Закарпатті варто приготуватись до перевірки Держппраці
Кого на Закарпатті перевірить Держпраці у 2017 році

 

З 1 січня 2017 року суттєво зросли штрафи за порушення роботодавцями вимог трудового законодавства (включаючи порядок та розміри виплати заробітної плати). Проводити відповідні перевірки та накладати штрафи мають право інспектори Держпраці.

Кого перевірятимуть на Закарпатті, можна подивитися на сайті Управління Держпраці, де завчасно, як того вимагає закон, оприлюднили ПЛАН проведення перевірок суб`єктів господарювання на 2017 рік. Шукати своє підприємство можна за допомогою сполучення клавіш Ctrl+F за назвою або кодом ЄДРПОУ.

Всього за планом на Закарпатті перевірять 526 суб’єктів господарювання. Найбільшу кількість підприємств та підприємців перевірять в Ужгороді та Мукачеві.

Також нагадаємо, що Верховна Рада України продовжила дію мораторію на проведення державних планових перевірок малого і середнього бізнесу до 31 грудня 2017 року.

Однак під дію мораторію не підпадають держоргани, робота яких не впливає на малий і середній бізнес (включаючи Держпраці, Нацкомісію, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку, Національний банк України, Антимонопольний комітет та ін.), а також Державна фіскальна служба та Державна фінансова інспекція, обмеження на перевірки яких регламентуються змінами в Податковий кодекс від 28 грудня 2014 року (обмеження на перевірки підприємств, дохід яких за попередній рік склав менше 20 млн грн).

При цьому до 31 грудня 2017 року позапланові перевірки можуть здійснюватися держорганами: 1) за письмовою заявою суб'єкта господарювання; 2) за рішенням суду; 3) у разі настання аварії, смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку, що було пов'язано з діяльністю суб'єкта господарювання.

Водночас у Держпраці розробили проект постанови КМУ, яка значно розширює перелік підстав для проведення позапланових перевірок підприємств на предмет порушення вимог трудового законодавства. При цьому документ невиправдано розширює і повноваження самих інспекторів Держпраці. Однак постанова наразі не прийнята, а у Державній регуляторній службі вважають її такою, що не відповідає вимогам міжнародно-правових документів з питань праці.

Більше того, у самій Державній службі з питань праці попереджають підприємців, що до них можуть завітати шахраї-псовдоінспектори. Погрожуючи великими штрафами, псевдоінспектори вимагають у підприємців гроші. Про такі факти повідомили регіональні підрозділи Держпраці у  Київській, Дніпропетровській, Львівській та Полтавській областях.

У зв’язку з цим у Держпраці звертають увагу, що під час інспекційних відвідувань роботодавець має право вимагати у осіб, які прийшли для здійснення перевірки, пред’явити службові посвідчення і направлення на проведення перевірки конкретного роботодавця та переписати дані службових посвідчень. Якщо вказані особи відмовляються надати документи, необхідно викликати поліцію для з’ясування їх повноважень.

Співробітники Держпраці, у яких немає службових посвідчень та направлення на проведення перевірки, не мають права здійснювати перевірки. Суб’єкт господарювання має право не допускати осіб, що прибули з метою перевірки, якщо вони не пред’явили вказаних документів.

За матеріалами Віталія Дацюка для ProZak.info

 

04 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів