Треба зупинити вирубку лісів, заліснювати всі оголені лісові площі, схили і будувати надійні дамби, - Закарпатська обласна рада

Треба зупинити вирубку лісів, заліснювати всі оголені лісові площі, схили і будувати надійні дамби, - Закарпатська обласна рада
Через сильні опади та льодохід з гірських річок, який приплив у низинні райони Закарпаття, підтоплено сотні дворогосподарств, житлових будинків та сільгоспугідь, перелито автодороги.  Збитки підраховуються. Усі відповідальні служби задіяні на роботах з ліквідації наслідків повені. Фахівці назвали паводок змішаного типу – дощовий і сніговий.

 

Оскільки Перечинщина опинилася у так званому  осередку ураження стихією, то впродовж минулих вихідних  разом із керівництвом району  заступник голови облради Петро Грицик  побував у всіх підтоплених населених пунктах району. За його словами, у с.Тур’я Поляна стихією зруйновано два підвісні мостові переходи, у с.Туриця  - житловий будинок. В інших населених пунктах багато води у дворогосподарствах, яка залила підвали, понищила сходи і т.д.

  Ми об’їздили майже потерпілі села Перечинщини, - розповідає Петро Васильович.-  На ходу приймали потрібні рішення, застережні заходи, спілкувалися з людьми, заспокоювали. Люди налякані, оскільки пережили не одну стихію - як великі дощі, снігопади, так  і градобої. То ж доводилось серед іншого ще й  наставляти, мовляв,  уникайте небезпечних уламків, сміття, пошкоджених кабелів і т.д. А вони зі свого боку ставили низку питань, серед яких – непрості: скільки відшкодує держава за принесені стихією втрати і збитки? Говорив з людьми відверто, а це не завжди подобається нашим землякам. Зокрема, про те, що держава - у війні, тому очікувати великої фінансової допомоги  - принаймні нечесно. Мусимо навчитися страхувати свої оселі, помістя, майно і життя. Тоді точно ніхто не опиниться наодинці зі своїми проблемами та забезпечить  собі спокій. В Європі, куди ми прагнемо, страхують навіть від виливання води із акваріумів. Звісно, є недовіра до вітчизняних страхових компаній. На жаль. Тому, як варіант, варто розробити на державному рівні дорожню карту забезпечення життєдіяльності населених пунктів у зоні ризику від  стихійних лих, в якій буде і пункт щодо необхідності страхування осель. Повинен сказати, що люди і нам, представникам влади, задавали запитання,  на які хотіли почути пряму відповідь. Приміром,  як вберегти край від повеней і зсувів? Ясна річ, традиційно був з ними відвертим. І казав: треба зупинити вирубку лісів, заліснювати всі оголені лісові площі, схили і будувати надійні дамби.  Тому що гори через ніщивну вирубку втрачають здатність затримувати воду і вона швидко біжить униз до людських осель. І ці питання треба ставити на найвищому рівні. Було приємно те, що люди готові у своїх селах допомагати фахівцям заліснювати площі.

Сьогодні спостерігається зниження температури в горах, що призупинило сніготанення та погіршення  паводкової ситуації.

Депутати облради на засіданні  6-ої сесії, яка відбудеться вже наступного тижня – 16 лютого,  обов’язково розглянуть питання лютневого паводку на Закарпатті, обговорять нанесені збитки та приймуть рішення, аби допомогти краянам пережити й цю стихію. 

Прес-служба Закарпатської облради

 

08 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів