Цьогоріч у Гечі свиней не різатимуть та ковбаску робитимуть

Цьогоріч у Гечі свиней не різатимуть та ковбаску робитимуть
Вже 11-ю зиму в селі Геча на Закарпатті проходить фестиваль різників - або "Свинячі поминки" (по-угорськи).

 

Спочатку ідея свята полягала в тому, щоб вмілі різники різали і розбирали туші свиней прямо на очах у здивованої публіки, таким чином демонструючи майстерність. Правда, практично відразу ж після заснування вбивати тварин публічно перестали, але потрошити - потрошили, щоб обиватель розумів: ось ця кишечка на ковбаску, це копитце на холодець, а ці вушка - закуска під пиво, в діло йде все - від хвостика до п'ятачка.

Зі свіжини тут же готують національні ситні блюда, і під закарпатське вино - роздолля гурманам.

Однак напередодні чергового фестивалю, який розпочнеться 11 лютого, зоозахисники збунтувалися і зажадали від влади скасувати захід. Більш того, "розслідувати" вбивства свиней під час минулих фестивалів. Відповідне звернення до президента, прем'єра, голови Верховної Ради, народним депутатам, губернатору Закарпаття і навіть Генпрокурору зоозахисники опублікували в соцмережах.

"У відповідь на наше звернення засновники" конкурсу вбивць "зобразили проведення фестивалю вагомим досягненням, - обурюються зоозахисники. -" Конкурс різників "представлений як" гастрономічний фестиваль "місцевої кухні, а публічне вбивство живої тварини - як частина європейської культури. Але ЮНЕСКО ніколи не визнає етнічний звичай угорців змагатися у вбивстві культурною спадщиною на тих же підставах, що і угорське копання могил, і гастрономічні тонкощі племен канібалів. а кого приваблюють подібні розваги? Ми зацікавлені, щоб нашу країну відвідували адекватні люди, а не хворі на психіку цінителі кривавих видовищ".

Від гріха подалі організатори Фестивалю вирішили в цьому році відмовитися і від публічного "розчленування туш". Так що в цьому році 14 команд-учасників (одна з Угорщини) привезуть з собою вже порізане м'ясо, а не туші.

Фестиваль різників проводиться вже 11 років - він відбудеться 11 лютого. Щороку свято за один день збирає від трьох до шести тисяч гостей.

- Наш фестиваль унікальний тим, що  продукція, яка продається, готується на очах у відвідувачів, - зазначає співорганізатор фестивалю, сільський голова Гечі Андрій Мештер. - Дивно, що зоозахисники так сполошилися - ми вже давно не ріжемо свиней публічно, а в цьому році і обробляти не будемо. Це протест проти неіснуючої проблеми. Може, тоді вже заборонити кожен фестиваль, де готують м'ясо?

За матеріалами КП в Україні

 

08 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Сергій 2017-02-10 / 18:10:13

    Організатор кривавого фестивалю підтримує чужий сепаратизм та плекає власний. Куди дивиться Москаль? https://www.facebook.com/sergiy.vorokh/posts/1254663414646902