Виставка полотен Гаврила Глюка відкрилася в Закарпатському обласному художньому музеї

Виставка полотен Гаврила Глюка відкрилася в Закарпатському обласному художньому музеї
Сьогодні в Ужгороді в  Закарпатському обласному художньому музеї ім. Й.Бокшая відкрилася виставка полотен заслуженого діяча мистецтв України Гаврила Глюка.

 

Експозиція приурочена до 105-річчя з дня народження митця, це твори, які не представлені широкому загалу, а перебувають у родинному фонді та приватних колекціях.

Як зазначалося у виступах на сьогоднішніх урочистостях, обласний художній музей має у своїх фондах близько семи десятків робіт Гаврила Мартиновича, а на виставці, що відкрилася, представлено ще близько 60 станкових пейзажів та портретів, форматні монументальні полотна та графічні рисунки олівцем і вугіллям. 

Прізвище майстра пензля – Глюк – перекладається як «щасливий». І сьогодні люди, які особисто знали Гаврила Мартиновича, згадували, що він був справді щасливою людиною, а роботи його – світлими і сонячними. Онук Олександр зазначив, що його дідусь «навчився бути щасливим, висвітлював це щастя у своїх роботах і родину свою навчив бути щасливими». 

Численних гостей відкриття виставки, а прийшли навіть дипломати Генерального консульства Угорщини в Ужгороді та Берегові, привітала начальник управління культури Закарпатської ОДА Вікторія Фролова. Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак передав від міського голови Богдана Андріїва подяку всім організаторам виставки, родині художника, яка зберегла його роботи, всім, хто надав для експонування картини зі своїх збірок. 

Зазначалося, що Глюк підняв закарпатське мистецтво на світовий рівень. Найбільш знана його картина «Лісоруби», яку в 1958 відзначили великою срібною медаллю на Всесвітній виставці у Брюсселі.

Виступаючі добрим словом згадували доньку художника, Валентину Глюк-Александрову (Анічку), яка багато зробила, щоб твори батька не забували, домоглася видання альбому картин, встановлення оригінального невеличкого пам’ятника,  який входить до когорти славнозвісних міні-скульптурок Ужгорода. Не так давно пані Валентина пішла з життя, але на сьогоднішньому відкритті виставки і їй «надали слово» – показали уривок із телевізійного інтерв’ю з розповіддю про батька.    

Переглянути твори Гаврила Глюка можна буде в залах Закарпатського обласного художнього музеї ім. Й.Бокшая впродовж майже місяця.

За матеріалами Прес-служби Ужгородської міської ради

 

09 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів