Дослідження та аналізи: як працює відділ з питань експертизи у органах ДФС Закарпаття

Ужгородським відділом з питань експертизи та досліджень СЛЕД ДФС, який здійснює дослідження та експертну діяльність у податковій та митній сферах, протягом 2016 року за 616 запитами структурних підрозділів ДФС досліджено 1781 зразок, в тому числі 1212 з метою товарознавчої експертизи та попередньої оцінки на суму понад 30 млн грн. Про це розповідає начальник відділу СЛЕД ДФС Наталія Жук.

 

За словами фахівця, не враховуючи товарознавчі експертизи, найбільшу питому вагу надходжень зразків складають тютюнові вироби – 96, які надаються слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області на комплексну експертизу. Зокрема, в 65 випадках встановлено порушення вимог Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19.12.1995 №481/95-ВР (із змінами та доповненнями).

– Другою за кількістю найменувань взірців, які надаються на дослідження являються речовини, переміщення яких через митний кордон заборонено та/або обмежено (наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів), – зазначає Наталія Жук, – та додає, – так, зі 106 взірців, наданих на експертизу, у 103 випадках виявлено такі речовини.

Варто зазначити, що одним із прикладів ефективно проведеної роботи при митному контролі, фахівцями Ужгородського відділу за запитом Закарпатської митниці ДФС було проведено дослідження 10 найменувань зразків товару, заявленого до митного оформлення як:

«Посуд та прибори кухонні та столові, виготовлені з тонкої кераміки…» (ставка мита 5%). В результаті проведених досліджень встановлено, що 9 зразків посуду виготовлені з фарфору (що передбачає зміну коду товару зі ставкою мита 10%), а один зразок виготовлений з пластмаси – меламінової смоли (що передбачає також зміну коду товару зі ставкою мита 6,5%).

Крім того, в напрямку інженерно-криміналістичної експертизи складено 21 висновок за результатами досліджень документів: 8 автомобільних реєстраційних свідоцтв, 10 доручень на право користування транспортним засобом, одного лікарняного листка, однієї книжки МДП, 4 відбитків особистого митного забезпечення та 5 акцизних марок. Ознаки технічної підробки були виявлені в 22 документах (два техпаспорти, 10 довіреностей, лікарняний листок, відбитки ОМЗ та акцизні марки).

Таким чином, дослідження (аналізи, експертизи) під час здійснення податкового контролю, митного контролю та митного оформлення, у справах про порушення митних правил призначається, якщо виникла потреба у спеціальних знаннях з окремих галузей науки, техніки, економіки та інших галузей і є актуальними для забезпечення послідовності та достовірності дій посадовими особами структурних підрозділів ДФС при виконанні своїх функцій.

ДФС у Закарпатській області

 

16 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів