На Великоберезнянщині багатодітний батько приніс додому гранату часів Другої світової війни

На Великоберезнянщині багатодітний батько приніс додому гранату часів Другої світової війни
18 лютого о 13:00 групою піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Закарпатській області було вилучено та знищено гранату Ф-1 часів Другої світової війни. Її було виявлено ввечері 17 лютого на території приватного дворогосподарства в с. Жорнава Великоберезнянського району.

 

З’ясувалося, що гранату додому приніс батько багатодітної родини. Чоловік натрапив на неї десь у гірському потічку. Після того, як він небезпечною знахідкою похизувався перед власними діточками, поклав її біля хліва й спокійно подався у справах. На сполох забив сусід, коли його діти прийшли й розповіли про гранату, яка собі лежить зовсім поруч. Чоловік негайно зателефонував у відповідні служби.

За словами піротехніків,  граната могла вибухнути буд-якої миті, адже бойовий запал знаходився всередині, а запобіжника не було.

Рятувальники, із залученням голови села, також провели з мешканцями роз’яснювальну роботу та пояснили до яких непередбачуваних наслідків може призвести нехтування правилами безпеки при виявленні підозрілих предметів. А для того, щоб почуте більше запам’яталося, для селян та їхніх нащадків були роздані відповідні листівки. Особливу увагу рятувальники акцентували на розмові з дітьми. Адже природна цікавість спонукає їх на страшні експерименти. Діти підкладають боєприпаси у багаття, випробують їх на міцність ударами, намагаються розібрати тощо, а такі дії, за правило, закінчуються трагедією.

Управління ДСНС України у Закарпатській області вкотре звертає увагу громадян на необхідності дотримання заходів безпеки при  виявленні вибухонебезпечних, або схожих за ознаками на них предметів. Про підозрілі предмети необхідно відразу повідомити за номером «101» або «102». Боєприпаси ні в якому разі не можна чіпати руками, витягувати з землі або переносити - це небезпечно. Пам’ятайте, що знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають тільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають навички роботи з „відлунням війни”.

У ДСНС України у Закарпатській області

 

20 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів