Москаль знайшов альтернативу донбаському вугіллю – спалювати сміття

Москаль знайшов альтернативу донбаському вугіллю – спалювати сміття
Москаль: «По Україні накопичилося стільки сміття, що електрика від його спалювання зробить непотрібним вугілля з окупованої частини Донбасу».

 

Голова Закарпатської ОДА просить НКРЕП встановити «зелений» тариф за електроенергію від спалювання сміття.

Відсутність установлених законодавством «зелених» тарифів за електроенергію від спалювання твердих побутових відходів унеможливлює будівництво сміттєспалювальних заводів в Україні.

– Є два способи очищення Закарпаття від сміття, яке накопичується багато років і під час паводків ганьбить область перед Словаччиною й Угорщиною, – зазначає Геннадій Москаль. – Перший – це роздільне сортування, яке є затратним і потребує утилізації значної частки відходів. І другий – спалювання відходів із продукуванням електроенергії, опалюванням приміщень, підігрівом води й подачею залишків електрики в Єдину енергетичну систему. До нас неодноразово приїжджали інвестори з різних кран світу, котрі готові будувати сучасні, екологічно безпечні сміттєспалювальні заводи. Однак їм потрібен прибуток від продажу електроенергії, а Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕП), не встановила тариф за електроенергію від спалювання сміття.

Поки такий тариф не буде запроваджений законодавством, проблему зі сміттям не буде вирішено. За минулі десятиліття на Закарпатті зокрема й по Україні загалом накопичилося стільки відходів, що їх спалювання з надлишком перекрило би потреби в електроенергії, яку ми отримуємо від антрациту з окупованих територій на Донбасі. При цьому сучасні сміттєспалювальні заводи спроможні переробляти не тільки свіжі, а й старі відходи, тому за кілька років вони вичистили б Закарпаття від закритих і стихійних звалищ. Однак інвестор, що вкладає гроші в будівництво заводу, хоче отримувати прибуток за продану в Єдину енергетичну систему електроенергію, а на регіональному рівні це питання вирішити неможливо. Тому я звернувся в НКРЕП із проханням ініціювати внесення відповідних змін у Закон України «Про електроенергетику». Запровадження «зеленого» тарифу за електроенергію від спалення сміття стимулює інвестиції в сміттєпереробну галузь і дозволить очистити країну від відходів.

Прес-служба Закарпатської ОДА

 

23 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів