"Порошкове" вино із Закарпаття — правда чи міф?

Останнім часом широкого поширення набула інформація про виготовлення вин із порошкової сировини, тобто не зі свіжого винограду.

 

Вида?ться дивним, що у винному краї, який славиться своїми давніми виноградарством та виноробством, ширяться чутки про "порошкове вино", яке начебто виготовляють деякі закарпатські виробники вин. Звичайно, чутки ? чутками, але така вже у них специфіка ? доходити до кожного. Тому, мабуть, настав час або підтвердити їх, або спростувати.

Як виявилось, пересічні споживачі не готові відповісти на питання ? що таке "порошкове вино" та звідки береться той самий "порошок". Тому ми вирішили звернутися до спеціалістів у цій галузі.

Для того, щоб з?ясувати і тим самим прояснити ситуацію з винами на закарпатському ринку, ми звернулися до обласного ДП "Закарпатський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації", одне з завдань якого поляга? у здійсненні державного нагляду за додержанням стандартів, норм і правил та інших вимог щодо безпеки та якості продукції. "Наші легальні виробники, яких ми контролю?мо, таких вин не виробляють, ? розповіда? заступниця директора з Держнагляду Вікторія Шуста. ? У Закарпатті випускаються вина лише з натуральних виноматеріалів одного типу, або способом купажування кількох видів. Але все відбува?ться чітко за технологічними інструкціями, згідно з нормативними документами, які нині діють. Підпри?мство контролю? як виробництво вин, так і гуртову торгівлю шляхом відбору зразків виноробної продукції та направлення їх на аналіз у лабораторію, а там уже визнача?ться відповідність продукту вимогам діючого нормативного документа. При виявленні невідповідності виноробної продукції або порушень у її маркуванні ? ми забороня?мо виробництво і продаж неякісної партії. А якщо виявлені невідповідності продукції за показниками безпеки, що ? ознакою її шкідливості для здоров?я людини, то на виробників накладають штраф ? 100 відсотків від вартості всі?ї неякісної продукції. Особисто я не зустрічала такого, щоб з розведення спеціальних порошків виготовлялися вина, і підтвердження такого факту не було. На наших підпри?мствах фіксувалися порушення лише незначного характеру. Ми контролю?мо дотримання стандартів, які поширюються на вина, як за пакуванням, маркуванням, зовнішнім виглядом пляшок, так і за фізико-хімічними та токсикологічними показниками тощо".

СПЕЦ?АЛ?СТИ РОЗВОДЯТЬ РУКАМИ

Фахівці випробувальної лабораторії ДП "Закарпаттястандартметрології", яка акредитована в системі сертифікації України, стверджують, що на тих підпри?мствах, з якими вони співпрацюють, подібного не виявлялося жодного разу протягом того часу, відколи вина ввели в перелік продукції, яка підляга? обов?язковій сертифікації: "Ми все ретельно перевіря?мо, і дуже просто виявити, якщо підпри?мство десь "відхилилося". Для цього береться обсяг сировини, кількість виходу товару і готова продукція. Після цього вино проходить сертифікаційні випробування у лабораторії, а ми, в свою чергу, отриму?мо протоколи та результати аналізу, і лише тоді прийма?мо рішення про видачу сертифіката.

Якщо підпри?мство почне робити вино з порошку ? штучне, то це буде легко виявити і за бухгалтерськими документами, оскільки за технологічними листами виготовлення кожної партії вина розпису?ться, що використову?ться при виготовленні продукту", ? зауважу? начальник відділу сертифікації та технічного нагляду Віктор Жураковський.

Дивно, чи не так? Ніхто про такі вина в Закарпатті і не чув, тоді ж звідки такі чутки, ніби дехто з тутешніх виноробів випуска? на споживчий ринок "порошкові" вина (!)... За одні?ю версі?ю, подібну "качку" могли пустити і самі винороби на "користь" своїх конкурентів і конкретно зазначаючи хто саме. За іншою ? такі вина справді можуть виготовлятися і продаватися, але виключно нелегальними підпри?мствами і не в магазинах. Однак існу? і такий факт, що у нас підпільники не мають такої технології, щоб робити і розливати "порошкові" вина, та й, здавалось б, і сенсу нема? таким займатися у винному краї.

Звичайно, власне на підпри?мства звертатися з питанням "А чи виробля?те ви "порошкове вино?" було б нерозумно. Тому загалом з?ясували, що навіть ті виноробні компанії, які на ринку вже близько 10 років, не стикалися з подібними видами підробок. Факти фальсифікації бувають, але фальсифікації щодо випуску неякісних вин під маркою відомих виробників, які не виготовляються з "порошку", а лише з виноматеріалу сумнівної якості, і які, до речі, ніяк не впливають на легальну реалізацію продукції. Поодинокі випадки виявлення продажу неякісного, "лівого" вина під маркою відомих виноробів зустрічалися на Мукачівщині та Берегівщині.

"За останні два роки до нас ніхто не звертався зі скаргами на куплене в магазині неякісне вино, ? зазнача? провідна спеціалістка Закарпатського обласного управління у справах захисту прав споживачів Жанна Плиска.? Ми відбира?мо вина наші, закарпатські, до лабораторії дослідження і ненатуральних не виявляли. Хочу зауважити, що у обласних виробників вина дійсно хорошої, високої якості. Неодноразово відбиралися напої на аналіз і показники нормативної документації, на основі якої виготовля?ться даний напій, вони були в нормі".

ЩО Ж НАСПРАВД? ЦЕ ТАКЕ?

На жаль, не можна гарантувати, що з часом якість тестованих зразків не погіршиться, бо найбільша проблема в Україні ? нестабільна якість. Хоча, заради справедливості, треба зазначити, що як крупні виноробні підпри?мства області, так і середні намагаються відновлювати сировинну базу виноробства ? виноградники, що наштовху? на думку про серйозне ставленння виробників до якості продукту.

Але повернемося до нашої теми ? "порошкове" вино.

Якщо теоретично виходити з того, що так званим "порошковим" вином можна умовно називати випарений виноградний сік, до якого потім додаються вода, спирт, цукор та ароматизатор, то й такий варіант важко назвати "порошковим" вином, адже всі складові ? натуральні інгреді?нти (сумніви тільки щодо законності таких дій). Окрім того, проти ці?ї версії працю? фактор економічної недоцільності. Пояснимо: прослідкуйте ланцюжок: виноград ?вино та інший виноград ? винний сік ? винний концентрат ? винний концентрат + вода + спирт + цукор та + ще невідомо що.

ВИНО ? НЕ ВИНО?

Ще один варіант "порошкового" вина ? виготовлення вина в домашніх умовах. Що ма?ться на увазі: майже кожен газда, після того як вичавив перший раз сік із винограду, до вижимок знову дода? воду та робить "друге вино", нижчої якості, та все ж вино. Як зрозуміло в цьому випадку "порошковим" його теж назвати важко, просто порушу?ться технологія, що ? недопустимим у промисловому виноробстві.

Якщо нашкодити серйозно такий напій не зможе, то і користі ніякої не принесе. Називати його вином також не можна. У літературі використову?ться багато синонімів: "ненатуральне вино", "нетрадиційне вино", "штучне вино", але вже ніяк не "порошкове".

Окрім того, ? прекрасна нагода вибрати собі вино до смаку, наприклад, на традиційних винних фестивалях, що проводяться у Мукачеві, Ужгороді, Берегові, на яких представлена продукція як виноробних підпри?мств, так і приватних виноробів. До того ж деякі закарпатські підпри?мства нерідко беруть участь у спеціалізованих виставках, таких яки "ALCO+SOFT" (вже близько 5 років) та всеукраїнських ярмарках, на яких проходять дегустаційні конкурси. До речі, до таких конкурсів, зазвичай, долучаються зразки продукції з товарних партій, тобто такі ж вина, які ми купу?мо в магазинах. Хотілося б додати, що на таких виставках закарпатські виробники отримують визнання та привозять додому нагороди, грамоти, дипломи. Зокрема, підпри?мство "Айсберг" ма? на сво?му рахунку 23 дипломи та нагороди різних рівнів. ? лауреатом загальнонаціонального конкурсу "Вища проба" за високу якість та бездоганний смак та ін. "Скілур"? золота медаль виставки "MUVINA-99", м. Пряшів (Словакія), золота медаль виставки "Уральские выставки"(Росія, 2000 р.), Диплом виставки "Алко+Софт" м. Київ (Україна, 2000 р.), диплом виставки "Укрсадвинпром" 2001р. диплом1-го ступеня ?-го фестивалю закарпатських вин-2002 (м. Ужгород, Україна)."Котнар" ? диплом лауреата загальнонаціонального конкурсу "Вища проба", диплом за участь у XVII Міжнародній виставці ? ярмарку "АГРО ? 2005, диплом фіналіста конкурсу "100 кращих товарів України ? 2004" та інші. А це ? визнанням якості на професійному рівні.

Отже, нема? в Закарпатті "порошкових" вин, принаймні офіційно. ?диною проблемою залиша?ться можливість придбати фальсифікат замість якісного вина, а тому краще купуйте напої у ліцензованих магазинах, і тоді вас не спітка? розчарування при спробі насолодитися справжнім смаком вина.

До речі, у четвер Віктор Ющенко підписав Закон "Про виноград та виноградне вино", який буде регулювати правові відносини у сфері виноградарства та виноробстваУкраїни, визнача? регламентацію і контроль у цих галузях виробництва, права і обов?язки виробників, повноваження органів виконавчої влади і спрямований на посилення боротьби з фальсифікаці?ю виноробної продукції в Україні.

Дія цього Закону поширю?ться на юридичних і фізичних осіб, господарська діяльність яких включа? виробництво, реалізацію, експорт та імпорт товарної продукції в галузі виноградарства і виноробства. Дія цього Закону не поширю?ться на виробників винограду і домашнього вина, призначених для власного споживання.

Отже, шансів на проникнення неякісного вина на ринок країни не те що менше, а й зовсім їх нема.

ЯК ЖЕ В?ДР?ЗНИТИ ЯК?СНЕ НАТУРАЛЬНЕ ВИНО В?Д ФАЛЬСИФ?КАТУ?

? Купуйте вина тільки у закупорених пляшках, оскільки це найкращий спосіб уникнути підробки.

? Купуйте вина тільки з акцизною маркою.

? Етикетка ма? бути виконана на якісному папері, у відмінному поліграфічному виконанні.

? Купуйте вина виробників, якість яких не виклика? у вас ніякого сумніву і тільки у спеціалізованих магазинах або відділах магазинів.

? Не купуйте дешеві вина, якщо ціна на них в інших магазинах на порядок вища ? ? велика вірогідність, що це підробка, і власник магазину намага?ться якнайшвидше продати "ліву" продукцію.

? При виборі вина переверніть пляшку, придивіться ? у вині не ма? бути ніяких сторонніх домішок чи осаду, вино ма? бути прозорим.

? Якщо ви купили вино і ніяк за зовнішніми ознаками не змогли його визначити, то гарненько продегустуйте. Неякісні вина дуже бідні щодо смаку. Як правило, це або дуже солодкі напої, або занадто кислі. Колір може варіювати, але, зазвичай, він несвітлий.

Р?О

 

17 липня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів