Сучасними медпрепаратами для перитонеального діалізу закарпатських хворих забезпечить Угорщина

Сучасними медпрепаратами для перитонеального діалізу закарпатських хворих забезпечить Угорщина
Москаль: «Угорщина забезпечить важкохворих на Закарпатті медпрепаратами для перитонеального діалізу»

 

Проблема закупівлі медпрепаратів для важкохворих із термінальною стадією хронічної ниркової недостатності, що проживають на Закарпатті, так і залишається невирішеною через бездіяльність Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та Антимонопольного комітету України (АМК). На сьогодні в області залишилося 18 пацієнтів, котрі потребують щоденних процедур перитонеального аналізу. Один пацієнт через ускладнення хвороби кілька тижнів тому помер.

Кошти для медпрепаратів, які виробляє єдина в світі компанія зі Швейцарії «BAXSTER AG», є, однак Антимонопольний комітет постійно блокує тендерну процедуру закупівлі за скаргою одного з посередників-перекупників. У результаті необхідні ліки неможливо придбати й доставити на Закарпаття. Неодноразові особисті звернення Геннадія Москаля до керівництва МОЗ та АМК з проханням розблокувати процедуру закупівлі не дали результату. Щоб врятувати хворих, минулого тижня Г.Москаль попросив допомоги Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. У відповідь на це уряд Угорщини протягом двох днів виділив для потреб важкохворих закарпатців 4 мільйони форинтів (близько 400 тисяч гривень) і закупив медпрепарати. У понеділок (27.02) увечері гуманітарний вантаж буде доставлений на Закарпаття і переданий Закарпатській обласній клінічній лікарні.

– Критична ситуація з медпрепаратами для перитонеального діалізу виникла на Закарпатті виключно через бездіяльність Мінохорони здоров’я та Антимонопольного комітету, – заявляє Геннадій Москаль. – Ліки, які виробляє тільки одна компанія в світі, слід було закупити для України цілеспрямовано без тендерних процедур і посередників, які роблять бізнес на медицині. Нічого цього не зробили, хворі помирають через відсутність препаратів, а для чиновників їхнє життя – порожній звук.

Від завтра пацієнти з хронічною нирковою недостатністю на Закарпатті будуть забезпечені ліками приблизно на місяць завдяки добрій волі угорців, які відгукнулися на наше прохання. А далі ми закупимо витратні матеріали для перитонеального діалізу без тендерних процедур, які постійно блокуються. В Україні необхідно не тільки добре знати закони, але і вміти обходити їх без порушення законодавства. Що ми й будемо робити.

Від себе особисто й усієї Закарпатської області висловлюю щиру вдячність Генеральному консульству в Ужгороді та уряду Угорщини за оперативне реагування на наше прохання й надану допомогу важкохворим закарпатцям!

За матеріалами сайту Геннадія Москаля

 

27 лютого 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів