Випалювання сухостою на Закарпатті нищить довкілля, спричиняє пожежі і карається штрафом

Випалювання сухостою на Закарпатті нищить довкілля, спричиняє пожежі і карається штрафом
Ужгородські лісівники закликають берегти ліс і не спалювати сухостій

 

Перші загоряння сухостою зареєстровані в Ужгородському районі. У зв’язку з цим, лісівники закликають населення відмовитися від самовільного випалювання, які призводять до великих лісових пожеж. Результатом спалювання є руйнування ґрунту, загибель тварин, птахів, комах, які є надзвичайно важливими в кругообігу природних процесів. Підпал трави є порушенням закон  України. За даними Ужгородського лісового господарства, 95% пожеж виникають саме з вини населення - через необережне поводження з вогнем.

Як уберегти від лісових пожеж молоді лісові насадження і ділянки цінних лісів розказав директор Ужгородського лісгоспу Василь Кий:

- У лісі ще лежить сніг, ґрунт ще не відтанув, тому збиток від полум'я в разі виникнення пожежі буде мінімальний. Але щоб, пожежа не виникла в лісі, просимо не спалювати сухостій на полях. У найближчий час силами лісової охорони будуть зроблені мінералізовані смуги, які служитимуть додатковим захистом від вогню, який в більшості випадків приходить в ліс з полів або доріг.

НАСЛІДКИ підпалу сухостою:

Зниження родючості ґрунту

Всупереч поширеній думці, вогонь зовсім не збільшує кількість мінеральних поживних речовин в ґрунті, навпаки, він лише вивільняє їх з сухої трави. Крім того, вогонь повністю знищує мікрофлору ґрунту. Знищується також мертва органічна речовина ґрунту, яка утворюється з відмираючих частин рослин - головне натуральне добриво. Її втрата - основний фактор зниження родючості ґрунтів.

Збідніння ґрунту

На випаленому грунті замість лугової різноманітності більш охоче проростають бур'яни. Вони швидко заповнюють собою території, не даючи пробитися іншим, «культурним» рослинам. Крім цього, при трав'яних пожежах гинуть комахи, в тому числі ті, які влітку повинні знищувати комах-шкідників.

 Загибель тварин і птахів

У траві живе велика кількість дрібних тварин, деякі птахи в'ють гнізда на землі. Багато представників фауни втрачають свій будинок, джерело живлення, а то і зовсім гинуть у вогні.

 Посилення парникового ефекту

Підпали трави шкодять атмосфері планети. При масштабній пожежі, яким стає чи не кожне загоряння трави, в атмосферу виділяється велика кількість вуглекислого газу і його сполук.

 Відповідальність за розпалювання вогню

За порушення правил пожежної безпеки в лісах передбачена адміністративна відповідальність. За випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю або її залишків Кодексом України «Про адміністративні правопорушення» передбачено накладення штрафу на громадян від 170 до 340 грн., а на посадових осіб від 850 до 1190 грн.

Якщо ви помітили загоряння трави або тліючу лісову підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі.

Якщо ж пожежа розгорілася, і ви не можете загасити її самотужки – телефонуйте до служби порятунку за телефоном „101” або за номером гарячої лінії лісгоспу - 731-737, 731-571, 067-312-85-43.

 Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

01 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів