Контрабандисти на кордоні зі Словаччиною модернізуються: возять бурштин і застосовують повітряні сили

Контрабандисти на кордоні зі Словаччиною модернізуються: возять бурштин і застосовують повітряні сили
З початку року в Словаччині перехопили 300 кг бурштину та 25 000 пачок сигарет із Закарпаття

 

1 березня у Словаччині оприлюднили доповідь директора Бюро прикордонної поліції та поліції у справах іноземців Ладіслава Чемі. Вона стосується, в першу чергу, охорони державного кордону з Україною і відповідних ризиків.

– Основні загрози державного кордону Словаччини та України продовжують включати в себе діяльність злочинних груп, що беруть участь в контрабанді людей і спроб незаконного перевезення товарів, зокрема тютюну, – йдеться у доповіді.

Серед головних майбутніх завдань, відповідно до документа, у словацьких охоронців кордону залишається пошук відповідного шляху, який не допускав би використання малої авіації для потреб транскордонної злочинності.

Полковник Ладіслав Чемі у своїй доповіді зауважує, що за останні роки значно збільшилося число порушень повітряного простору на зовнішніх кордонах Європейського Союзу за допомоги низьколітаючих засобів (дронів), які використовувалися для переміщення контрабанди.

Вже кілька років транскордонні злочинці використовують для переміщення контрабанди «малу авіацію». За допомогою МЛА переміщаються не тільки сигарети, а й незаконні мігранти. Це підтверджують 2 факти авіакатастроф, яких зазнали літак «Чмелак» та вертоліт МІ-2 на території Словаччини 2015 року. В останньому випадку, окрім пілотів – 2-х громадян України, загинули 4 мігранти.

Також у 2016 році виявлено випадок порушення кордону вертольотом. Проте завдяки скоординованості дій зі словацьким колегами його вдалося відстежити та затримати разом з екіпажем і посібником – 3 громадянами України.

Щоб запобігти контрабанді з повітря ділянку спільного кордону у Словаччині оголосили закритою для цивільних рейсів. А на відстані 10 км від межі діє «особливий режим».

Наразі вирішили посилити і радіолокаційне спостереження, особливо в північній частині Словацької Республіки. Також відбувається активна співпраця з українською стороною з цього питання.

– Це у свою чергу, призвело до зменшення незаконних польотів над ділянкою державного кордону між Словаччиною та Україною у 2016 році, – йдеться в доповіді.

У 2015 році, згідно зі звітом, було проведено 164 спільних патрулів на кордоні Словаччина-Україна, а у 2016 році 168.

– Угода про спільне патрулювання на кордоні була підписана 30 жовтня 2013 року в Братиславі, і дає позитивні результати, – йдеться у документі.

Утім контрабанда з України не припиняється. За словами Ладіслава Чемі, лише цього року на спільній ділянці кордону було виявлено 25 тисяч пачок цигарок.

Серед нового типу контрабанди відзначають факти незаконного вивезення бурштину. І хоча вони фіксуються частіше на польській ділянці, проте почастішали й на кордоні з Словаччиною. Торік конфісковано 130 кг нелегального бурштину, а цього року у прикордонній зоні виявлено вже 300 кг бурштину, який в подальшому мав бути переміщений до Словаччини.

Нагадаємо, що влітку минулого року виник скандал із підозрою в незаконній вирубці цінної деревини на самісінькій лінії кордону між Україною та Словаччиною.

За матеріалами Mukachevo.net

 

02 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів