Актуально на весну: де продають найкращі березові віники Закарпаття

Актуально на весну: де продають найкращі березові віники Закарпаття
Як у Широкому березові віники продають

 

На Виноградівщині у селі Широке місцеве населення славиться багатьма талантами. Такі віники як там, не роблять, напевно, більше ніде.

«Дивно, чому село назвали Широким, адже воно довге, а Довге, у свою чергу, насправді є широким. Але так перейменувала населений пункт радянська влада. Раніше, до 1946 року, село мало назву  Фелшив Шарод, а за чехів – Вишній Шард. Справа в тому, що тут протікав потічок Шардик, від якого й пішла назва», – розповідає місцевий мешканець пан Іван.

Та як би село не називали, воно все одно унікальне, адже знаходиться у надзвичайно мальовничій місцині, практично на вершині гори. А люди тут, враховуючи теплий клімат, вирощують ранню городину та продають її на ринках не тільки Закарпаття, але й інших куточків України.

«Весною у інших селах лише орють, а в нас уже є свіжа картопля, капуста, розсада помідорів, перцю», –  зізнається пані Світлана. – Та й полуниці у Широкому завжди дозрівають дуже скоро».

Живуть тут люди здебільшого за рахунок того, що вирощують чи роблять своїми руками. Чесні трударі полюбляють ще й збирати гриби та лісові ягоди. Але найдивовижнішим витвором місцевих мешканців є березові віники.

«Нашими мітлами можна весь бруд не тільки з хати, але й із вулиці вимести. Їх зазвичай і купують для підмітання дворів. Колись міста прибирали саме такими «знаряддями праці» і всюди було чисто… Тепер же багато хто використовує магазинну китайську продукцію, але вона неякісна, часто ламається, а ще й не згрібає нормально сміття», – розповідає пан Василь.

Зі слів чоловіка змайструвати віник неважко. Для цього потрібно тільки заготовити прутиків, висушити їх, зробити дерев’яну палку – основу і скріпити конструкцію. Правда, тут також є свої тонкощі.

Проте працьовиті мешканці Широкого не бояться ні роботи, ні труднощів, вони продають свій крам прямо перед дворами. За віник просять 15 гривень і переконують, що він – найкращий. Та й дійсно, скоро почнеться сезон толоки у містах та селах області, тож, можливо, варто придбати для наведення ладу на лоні природи спеціальний березовий віник?

zakarpatpost.net

 

05 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів