Закарпатські депутати розглянуть Регіональну стратегію розвитку до 2020 року

Закарпатські депутати розглянуть Регіональну стратегію розвитку до 2020 року
На розгляд депутатів облради вноситься проект рішення «Про хід виконання у 2016 році Плану заходів з реалізації у 2015–2017 роках Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року».

 

Як зазначають розробники проекту, Планом заходів з реалізації у 2015 – 2017 роках Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року визначено чотири програми, в рамках яких передбачено протягом 2015–2017 років реалізацію 34 проектів регіонального розвитку, які сприятимуть створенню умов для динамічного та збалансованого розвитку.

Впродовж 2015–2016 років реалізовувалось 25 проектів регіонального розвитку. Фінансування здійснювалося за рахунок коштів місцевих бюджетів, державного фонду регіонального розвитку, грантових коштів, коштів інвесторів та інших коштів не заборонених законодавством.

Зокрема, Програмою 1 „Розвиток людського та соціального капіталу” передбачено реалізацію 10 проектів регіонального розвитку, з яких 9 впроваджувались у 2015–2016 роках. Перший проект Програми  - „Покращення інфраструктури закладів освіти області”, за результатами реалізації якого створено 1323 додаткових місць у ДНЗ  при прогнозованому значенні показника до завершення реалізації проекту – 875. Зокрема, введено в експлуатацію одну новобудову ДНЗ в с.Дюла Виноградівського району (3 групи на 60 місць); завершено реконструкцію п’яти ДНЗ (11 груп на 220 місць);  відкрито шляхом реорганізації вісім НВК (15 груп на 278 місць); додатково відкрито 24 групи на 467 місць у функціонуючих ДНЗ/НВК та 12 груп з короткотривалим перебуванням для 283 вихованців. Крім того, відкрито один заклад приватної форми власності (1 група на 15 місць) у м. Тячів .

Другий проект - „Розвиток інфраструктури закладів охорони здоров?я”, за результатами реалізації якого покращилася якість надання послуг санаторно-курортного перебування дітей з патологією бронхо-легеневої систем. Зокрема проводились роботи з капремонту обласного дитячого туберкульозного санаторію „Човен” в с. Березинки Свалявського району та капремонту корпусів № 1 та № 2 обласного спеціалізованого пульмонологічного санаторію „Малятко” в с. Оноківці Ужгородського району;

Третій проект - „Укомплектування медичним обладнанням закладів охорони здоров’я” у 2016 році реалізовувався за рахунок коштів місцевого бюджету та коштів ДФРР, у результаті чого, придбано апарат рентгенографічного обстеження.

Четвертий проект - „Реконструкція будівель колишньої котельні у м. Ужгород по вул. Ф. Тіхого, 13 Б під спортивно-реабілітаційний центр для інвалідів”, який створить можливість щорічно оздоровлюватись 10000 особам з обмеженими фізичними можливостями. Наступні проекти були спрямовані на розвиток спортивної інфраструктури регіону, покращення доступу до культурного розвитку і збагачення особистості, забезпечення достойних та безпечних умов перебування дітей в окремих ДНЗ.

Програмою 2 „Формування конкурентоспроможності та інноваційності” передбачено реалізацію 9 проектів регіонального розвитку, з яких 8 впроваджувались у 2015–2016 роках. Йдеться про  проекти щодо розвитку дорожнього господарства, розвитку та реконструкції систем водопостачання та водовідведення, реконструкції міжнародного аеропорту „Ужгород”. Останній    реалізовувався упродовж 2015–2016 років за рахунок коштів місцевого бюджету, та коштів ДФРР, за результатами реалізації якого: у 2015 році виготовлено проектно-кошторисну документацію з реконструкції, проведено поточний ремонт 9562 м асфальтобетонного покриття аеродрому, проведено 11,809 км маркування асфальтобетонного покриття аеродрому (злітно-посадкової смуги, руліжних доріжок та перону) та у 2016 році проведено капітальний ремонт вогонькової підстанції, ВОХОР та накопичувача (терміналу), придбано та встановлено стаціонарний металодетектор арочного типу, встановлено огорожу протяжністю 6458 метрів;

Інші проекти цієї Програми стосуються створення Наукового парку „Ужгородський національний університет” та розвиток його інфраструктури, модернізації системи вуличного освітлення в населених пунктах області з використанням енергозберігаючих технологій та альтернативних джерел енергії, впровадження енергозберігаючих технологій у бюджетних закладах області, облаштування туристично-привабливих територій краю тощо.

Програмою 3 „Інтегрований розвиток сільських і міських територій” передбачено реалізацію 7 проектів регіонального розвитку, з яких 4 впроваджувались у 2015–2016  роках. Вони направлені на розроблення схеми планування територій, покращення надання медпослуг у сільській місцевості, покращення освітньої інфраструктури у сільській місцевості та ін.

Програмою 4 „Забезпечення якості і безпеки довкілля та просторової гармонії” передбачено реалізацію 8 проектів регіонального розвитку, з яких 4 впроваджувались у 2015 та 2016 роках. Це  проекти щодо системи космічного захисту від надзвичайних ситуацій – транскордонна система для передбачення надзвичайних природних явищ на основі використання супутникових технологій в Угорщині, Словаччині, Румунії та Україні” що, реалізовувався за рахунок коштів державного бюджету та грантових коштів Європейського союзу, регулювання русла р. Хустець в м. Хуст, захист від підтоплення сільськогоспземель водами р. Солотвинка в с. Руські Комарівці, Ужгородського району, будівництво заводу механізованої переробки твердих побутових відходів потужністю від 20,0 до 30,0 тис.т/рік в с. Яноші Берегівського району”. Реалізація останнього відбулася в рамках проекту транскордонного співробітництва „Впровадження системи роздільного збору та утилізації сміття у Берегівському районі” HUSKROUA/1001/011, фінансованого європейськими інституціями. За цим проектом, на реалізацію першої черги проекту – будівництво сміттєпереробного комплексу, Євросоюзом надано 876,171 тис.євро, решту суми було виділено з місцевого бюджету. Проект реалізовано протягом 2014 – 2015 років і в грудні 2015 року відбулося урочисте відкриття сміттєсортувального комплексу. Проте, для ефективної роботи комплексу необхідне подальше будівництво спеціального полігону по захороненню відходів, що не підлягають переробці. Торік проведено коригування кошторисної документації, після чого вартість склала 183226,056 тис. грн.

Прес-служба Закарпатської облради

 

06 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів