На Закарпаття насувається епідемія кору: медики закликають до вакцинації

На Закарпаття насувається епідемія кору: медики закликають до вакцинації
Організм кожної людини сприймає хворобу по-різному. Це стосується як дорослих, так і дітей. Крім того, останні нерідко хворіють так званими "дитячими" хворобами.

 

Закарпатські медики занепокоєні можливістю поширення кору в нашій області.

Небезпека спалаху цілком ймовірна, адже від цієї хвороби має щеплення кожна третя дитина на Закарпатті.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимира Марковича, відсутність у минулі роки достатньої кількості вакцин та антивакцинальна кампанія, розгорнута ще з 2008 року, призвели до суттєвого зниження рівня колективного імунітету. Єдиним захистом від цієї хвороби є профілактичні щеплення. Перше щеплення дитина отримує в 12 місяців, а друге (ревакцинацію) у 6 років. Зараз в області є 8923 дози вакцини для профілактики кору. Наступного тижня надійде гуманітарний вантаж з Угорщини, яка додатково поставить в Закарпаття ще 20 тисяч доз вакцини.

Обласний позаштатний епідеміолог Вікторія Тимчик зауважила, що останній раз різке зростання захворюваності в нашій області відбулося у 2012 році. Тоді було зареєстровано 1835 випадків, що перевищило загальнодержавні показники у п’ять разів. Для кору характерна циклічність. І 2017 рік – саме піковий, т.я. високі показники повторюються кожні 5 років. На сьогодні, як в Україні в цілому, так і в нашій області, є ознаки наближення чергового епідемічного підйому цього захворювання. 

Минулого року в області перехворіли тільки двоє, а цьогоріч – діагностовано один випадок кору у мешканця з Тячівщини.

Медики наголошують, щоб захистити дитину від небезпечної інфекції потрібно якнайшвидше зробити щеплення. Жодного випадку ускладнень чи побічних дій вакцини «Пріорікс» яка є сьогодні у всіх щеплювальних кабінетах області, за останні роки не зафіксовано.

Департамент охорони здоров'я Закарпатської ОДА

 

09 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів