Паралелі у графіті та мистецтві 19 століття наводив художник, якому в Ужгороді краще, ніж у Польщі

Паралелі у графіті та мистецтві 19 століття наводив художник, якому в Ужгороді краще, ніж у Польщі
Вчора, 11 березня, в рамках освітнього проекту «Nomen» в Ужгороді відбулася публічна лекція польського художника Блажея Русина. Йшлося про спільне та відмінне у польському та українському живописі, про особливості мистецтва графіті в Польщі та Україні та про можливу співпрацю польських та українських митців.

 

Сам лектор розповів, що народився в Польщі, проте кілька років тому переїхав до України. Блажей вважає, що саме в Україні зараз є більше можливостей для різносторонньої творчості.

«У кожній країні є свої плюси та мінуси. Я думаю, що мешканці кожної країни мають багато питань до своїх політиків. Але зараз я живу в Ужгороді вже півтора року. Спостерігаю, що тут відбувається і продовжую слідкувати за тим, що відбувається в Польщі. У мене зараз навіть не виникає думки про повернення додому. Те, що відбувається зараз у мистецтві в Польщі, і напрямок, що стосується культурної політики – це не те, що мене надихає, аби туди повертатися. Життя тут і можливості розвитку в своїй роботі – дарує мені багато драйву. Україна – дуже цікаве місце для  життя. Тут зараз пересікається якась есенція всього, що відбувається як мінімум в Європі. Впливи різних культур,  економік, історій. Для мене, як художника – це чудовий ресурс, з яким можна працювати. А в Польщі через певні право-радикальні настрої я цього робити не можу», – розповідає Блажей Русин.

Лектор ознайомив з доробком кількох польських митців 19 століття, творчість яких можна назвати більше українською, ніж польською, адже багато їхніх полотен були написані саме в Україні, а на багатьох картинах зображені саме українські пейзажі.

Блажей Русин розповів про історію графіті та постграфіті, пояснив, чим відрізняється простий вандалізм від мистецтва графіті, хоча зауважив, що межа – надто тонка. Також ішлося про особливості створення таких популярних нині муралів, та про відмінності муралів у Польщі та Україні.

Блажей зазначив, що сьогодні багато українських та польських художників співпрацюють між собою, зустрічаються на різних мистецьких фестивалях, проводять спільні заходи та проекти. Звісно, хотілося б, аби співпраця між митцями була тіснішою, але, можливо, в майбутньому це й зміниться.

uzhgorod.net.ua

 

12 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів