В Ужгородському замку стався невеличкий обвал – туристам не загрожує

В Ужгородському замку стався невеличкий обвал – туристам не загрожує
У неділю, 12 березня, на вході до Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького, сталась надзвичайна ситуація.

 

Не витримав 200-річний міст. Відтак, обвалилася його частина. На щастя, унаслідок цього, ніхто не постраждав.

IMG_2017

Кореспондент 0312.ua навідався на місце події та поспілкувався із Василем Шебою, директором Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Тиводара Легоцького.

«НЕ ВИТРИМАВ ЗИМУ»

IMG_2025

«Сталося це тому, бо міст старий. Йому уже більше 200-от років, - говорить пан Шеба - Він увесь зроблений «на глині», там цементу уже зовсім немає. Дощі вплинули на це, зима яка у нас була… Воно потихеньку вимило глину, а каміння впало та й усе».

Ремонтні роботи обійдуться приблизно у 100 тисяч гривень:

IMG_2013

«Це сталося у неділю, о шостій годині та десять хвилин. Як бачите, ми вже розпочали ремонтні роботи. Думаю, недільки за дві ми відновимо міст. На ремонт приблизно піде 100 тисяч гривень. Обласна влада на це нічого не виділяє, все – за свої кошти».

Щоб привести до порядку замок, доведеться витратити не один мільйон гривень:

IMG_2033

«Взагалі проблемних місць у замку дуже багато. У першу чергу, це покрівля північно-західної частини замку. Це потрібно терміново робити, однак для цього треба великі кошти. Також потрібно зробити опалення у центральному корпусі замку, але на це треба 10-12 мільйонів гривень».

У 2016 РОЦІ ЗАМОК ЗАРОБИВ 2,8 МІЛЬЙОНІВ

IMG_2036

За словами директора музею, замок виживає за рахунок зароблених коштів:

«За 25 років незалежної України влада дала 3,2 мільйони гривень у 2008-ому на аварійну вежу. І все. У принципі, ми виживаємо за рахунок зароблених коштів. У минулому році замок заробив 2,8 мільйонів гривень».

Як тепер почувають себе відвідувачі, проходячи повз «травмований» міст:

«Відвідувачам не заважає пошкодження мосту, тобто ніяких нарікань немає. Вони спокійно проходять».

Під час ремонтних робіт зміцнять увесь міст:

IMG_2018

«Коли будемо проводити завершальний етап робіт із відновлення мосту, то закріпимо усю його нижню частину, щоб у майбутньому подібних ситуацій не траплялося».

Наразі ж робота музею проходить у штатному режимі. Місце пошкодження належним чином загороджено, тож ризиків для відвідувачів немає.

IMG_2035

 

0312.ua

 

13 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів