Новації закарпатцям у проекті Трудового кодексу: роботодавцям дозволені сексуальні домагання і не треба платити зарплату померлого

Новації закарпатцям у проекті Трудового кодексу: роботодавцям дозволені сексуальні домагання і не треба платити зарплату померлого
У проекті нового Трудового кодексу, підготовленому на розгляд депутатів після 2 років роботи, більше 2 тисяч правок, немає вихідного 2 травня. Зникло і визначення сексуальних домагань зі ст.3, що стосується дискримінації.

 

Також, якщо досі колективним договором тривалість щоденної роботи можна було продовжити до 10 годин, то в новому законодавчому документі передбачено вже до 12 годин за умови дотримання тижневої норми.

 

Працівникам, зайнятим у лісовому господарстві та на підземних роботах, щорічна відпустка подовженої тривалості не передбачена (ст.173).

Сумнівною є новація, яка дозволяє роботодавцеві в індивідуальному порядку встановлювати заохочувальні відпустки „за сумлінне виконання трудових обов’язків, тривалу добросовісну працю” (ст.189). На практиці це може перетворитись на заохочення за лояльність.

Певним позитивом, на думку народних депутатів, має стати нове визначення прогулу. Ним є відсутність протягом усього робочого дня, а не трьох годин (п.2 ст.92).

У разі звільнення працівника на підставі невідповідності займаної професії він попереджається за два тижні, а не за один місяць, як у початковій редакції (ст.93).

У проекті ТК міститься нова підстава звільнення: у зв’язку з відсутністю інформації про працівника протягом 2 місяців (ст.96). У попередній редакції строк складав 4 місяці. Як можна здогадатись, навіть у разі наступного підтвердження поважних підстав відсутності, працівник не буде поновлений.

Із ст.103 зникає норма про вимогу виплатити заробітну плату померлого працівника його спадкоємцям.

Ст.108 прямо надає право звільняти через невиконання обов’язків жінок з дітьми до трьох років.

При цьому радикально зменшуються санкції для роботодавців. Так, за допуск до праці без оформлення передбачено штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат замість нинішніх 30-ти (ч.3 ст.362). Якщо за нинішнім КЗпП власник сплатив би 96 тис. грн, то за проектом – лише 32 тис. грн. Штраф за недопуск інспектора до виявлення неоформлених працівників (320 тис. грн сьогодні) не передбачено взагалі.

Джерело: Соціальний рух

 

19 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів