Закарпатські письменники взяли участь у всеукраїнській «революційній» книжковій толоці

Закарпатські письменники взяли участь у всеукраїнській «революційній» книжковій толоці
17-19 березня в Миколаєві над Дністром відбулася ХІ «Книжкова толока», серед гостей якої були письменники, видавці з Києва, Запоріжжя, Херсону, Івано-Франківська, Тернополя, Львова, Луцька і Закарпаття.

 

Широка програма охоплювала і книжковий ярмарок, і виступи гостей – письменників, літературознавців, бардів, волонтерів, і перегляди фільмів, і моновистави тощо. Досвідчені організатори на чолі з пані Любою Хомчак наситили триденну програму цікавими акціями  для різного віку: три паралельні події відбувалися одночасно на дитячій локації, сцені палацу культури й у поетичній вітальні. Масштаби й організація вражають, а найбільше приваблює і надихає доброзичлива атмосфера привітних, щирих і гостинних миколаївців і людей літератури. Почути виступи всіх – неможливо, але поспілкуватися із гостями на ярмарку дуже зручно.

Цьогоріч «Книжкова толока» була присвячена 100-річчю подій Української революції 1917-1921 рр. Тому низка акцій торкалися саме цієї теми. Зокрема, професор УжНУ Сергій Федака став учасником роздумів істориків на тему «Сторіччя спротиву і сподівань». Революція триває і сьогодні, тому недільна програма була присвячена темам і проблемам, які болять усіх. Післяобідня пора зібрала майже повний зал Миколаївського палацу культури, де показували фільм «Дорогами війни» із передової, який зняли волонтери, виступали барди-волонтери із злободенними піснями, поети, зокрема й ті, хто став вимушеним переселенцем, тощо.

Крім тематичного спрямування, цікавинкою форуму було представлення авторів за регіонами. Читачі й слухачі мали змогу дізнатися про літературний процес на Закарпатті, Тернопільщині, Івано-Франківщині, Львівщині, Херсонщині, Запоріжжі.

Було на «Книжковій толоці» й слово Срібної землі від письменників Олександра Гавроша, Михайла Рошка, Василя Кузана, Сергія Федаки. Представники красного письменства Закарпаття представили свої книги, які привезли на ярмарок, поділилися творчими планами, читали свої твори та відповіли на питання залу.

Форум також пропонував десятки акцій для дітей. На одній із них дитячий письменник із Закарпаття Олександр Гаврош поспілкувався із читачами-дітьми разом із колегами Іриною Мацко, Сергієм Гридіним та дослідницею дитячої літератури Тетяною Качак.

uzhgorod.net.ua

 

20 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів