Значною мірою ми створили Російську імперію – Забужко в Ужгороді

Значною мірою ми створили Російську імперію – Забужко в Ужгороді
Письменниці Оксані Забужко в Ужгороді на презентації її книг "І знов я влізаю в танк…" і "Шевченків міф Оксани Забужко та його критики", яка вчора у рамках фестивалю "Березневі коти" відбулася у великому залі ректорату УжНУ, поставили запитання про майбутнє російської філології, русистики в Україні, адже в більшості вишів ці напрямки тотально скорочують.

 

Забужко відповіла, що на її думку, нам, українцям потрібно вивчати російську культуру, бо "нам видно те, що ніякий інший русист не побачить і не покаже світу". Письменниця пояснила це на прикладі необхідності вивчення доробків прозаїка, мистецтвознавця Сергія Бердяєва та його брата філософа Миколи Бердяєва, які вважаються російськими діячами, хоча є українцями.

 За її словами, потрібен аналіз російської культури українцями, наші виші мають бути спрямовані саме на це, а не бути філіалами якоїсь Московської чи Петербурзької школи, ми маємо цю культуру вивчати, а не звітувати, як завчили.

Також Забужко зазначила, що значною мірою саме українці створили Росію, чимало українців у різні епохи ініціювали чи й приймали в Росії важливі рішення, скажімо, немало в реформах Катерини подано їй фаворитами-українцями.  Пані Оксана нагадала і "участь українців у європеїзації Московії", що "ми створили цій імперії європейську легітимізацію", а тому певною мірою несемо відповідальність за неї.

На презентації Забужко також розповіла про свої дитячі враження від Ужгорода і навела приклади "метафізики в історії" – філософією життя від одного з діячів культури Росії та розповідь міністра Нищука про призначення вертолітного майданчика у Каневі. А ще – поділилася, коли і як почалася її власна мобілізація на нинішню війну,  які помилки СРСР врахувала нинішня Російська імперія, і навела аналогію з ситуацією, коли "центровим" у квартир стає туалет.

uzhgorod.net.ua

 

25 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів