Ці закарпатські півні — просто неймовірні!

Ці закарпатські півні — просто неймовірні!
І не де-не-де, а на покрівлях простих житлових будинків.

 

Дах – місце для творчості у багатьох закарпатців. Аби привернути увагу краян до свого закладу, багато хто з підприємців встановлює на стріхах химерні неординарні міні-споруди. Власники індивідуального сектору також активно прикрашають покрівлі своїх домівок різними цікавинками.

Все почалося від Хустського замку?

Скульптурні композиції, як і люди, мають свою історію. А історія раціонального використання дахів справді дуже давня.

- Кажуть, що одну з веж Хустського замку оздоблював металевий півень. Потім один з комендантів вирішив встановити його на Єлизаветинський костел. Протягом останніх тридцяти років я активно шукав цього «залізного птаха», проте так і не вдалося вийти на його слід. Певно, він знаходиться у когось у приватній колекції старожитностей. З давніх часів, до речі, більш заможні мешканці міста намагалися виділити свої оселі декоративними елементами – ліпкою на фасадах та металевими конструкціями біля димарів. Тож традиція дахових фігурок у нас має кілька сторічне «коріння», – запевняє 76-річний краянин Петро Нодь.

Слід зазначити, за часів, коли в Хусті зводилося Чеське містечко, будинки також оздоблювалися різними декораціями, пише Закарпатпост.net.

-На вулиці Івана Франка є будинок із вежею, яку причепурює металевий флюгер із написом «1937», тобто, датою спорудження оселі. Хрести ж на шпилях церков стали для нас настільки традиційними, що ми навіть не звертаємо на них увагу. А це, між іншим, також дизайнерські витвори, бо якими вони можуть бути різноманітними і креативними, – каже головний архітектор Хуста Василь Орос.

Флюгер, блискавковідвід чи стильний декор?

Нині у місті над Тисою на стріхах можна помітити дуже багато цікавинок. Зокрема, біля центрального ринку є будівлі, скажімо, з котом на даху, з лелекою біля димаря, на Майдані Незалежності – із різними абстрактними фігурками, на Духновича – з латинськими літерами, із чотирилисником, із гілками дерев, а над деякими аптеками – з атрибутикою фірм…

-По-перше, такі конструкції виконують роль блискавковідводів, які повинні бути на спорудах з метою захисту від блискавки, по-друге, вони дійсно оздоблюють будівлі і привертають до них увагу та погляди перехожих. Зараз у Хусті є багато ковалів, які можуть виготовити дуже оригінальні художні ковані елементи, тож блискавичники можна справді зробити автентичними. Аби встановити на даху таку конструкцію, спеціальних дозволів не потрібно. Можливо, це також сприяє тому, що архітектурний декор набуває усе більшої популярності, – запевняє пан Василь.

Дехто з містян полюбляє енергію вітру і встановлює на дахах флюгери. Такі витвори є на стріхах житлових будівель на багатьох вулицях. У всі металеві «прапорці», до речі, різняться між собою і деякі з них дійсно можна назвати витворами мистецтва. Утім більшість конструкцій усе ж поєднують у собі усі три функції: є і блискавковідводами, і приладами для визначення напрямку та швидкості вітру, і мідними чи сталевими елементами дизайну.

 

31 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів