ЗНО і ДПА для цьогорічних закарпатських випускників 4, 9 та 11 класів

ЗНО і ДПА для цьогорічних закарпатських випускників 4, 9 та 11 класів
За останній тиждень у різних ЗМІ з’явилося кілька матеріалів про те, що вже цього року випускники 9 класів складатимуть ДПА по-новому, а саме – у форматі ЗНО.

 

Докладніше Uzhgorod.net дізнавався у заступниці начальника управління освіти Ужгородської міської ради Марини Пуківської.

Пані Марина інформацію про те, що четвертокласники та дев’ятикласники складатимуть ЗНО спростувала:

«У четвертих та дев’ятих класах цього року все залишається без змін. Державну підсумкову атестацію в четвертих класах учні складатимуть наприкінці навчального року у вигляді підсумкових контрольних робіт. Це звичайна контрольна робота, завдання для якої складають учителі, однак оцінка виставляється за ДПА. У 9 класі також без змін. ДПА учні складатимуть у письмовій формі у навчальному закладі після закінчення навчального року. Терміни проведення визначає сам навчальний заклад. Складатимуть учні ДПА з трьох предметів: української мови, математики, і третій предмет – за вибором навчального закладу», – розповіла Марина Пуківська.

Усних іспитів у 9 класі не складають – ДПА лише у письмовій формі.

Цьогорічні зміни стосуються безпосередньо лише учнів 11-их класів. Поступово Міністерство освіти і науки України запроваджувало складання ДПА у формі ЗНО. Два роки тому учні 11-их класів складали ДПА у формі ЗНО лише з української мови, минулого року – вже з української мови і математики або історії України, а третій предмет – англійську мову,  у формі звичайного письмового іспиту у своєму навчальному закладі. Цього року всі три предмети випускники складатимуть у формі ЗНО з 23 травня по 16 червня.

«Дитина реєструється на ЗНО і відразу вказує, що вона складатиме з цього предмету: ЗНО, ДПА, чи і те й інше. Обов’язковими є українська мова, математика або історія України, третій предмет – за вибором учня. Завдання з більшості предметів побудовані таким чином, що певна кількість із них зараховується як ДПА, і додатково є завдання вже саме для ЗНО. Для того, аби дитина склала ДПА, потрібно виконати менше завдань, ніж на ЗНО. До прикладу, хтось складає з математики ЗНО, а хтось – ДПА. Тобто тому, хто складає лише ДПА, потрібно виконати менший об’єм завдань», – додала Марина Пуківська.

Також пані Марина зазначила, що на її думку, найефективніша реформа в українській освіті з усіх, що відбулися – це запровадження ЗНО. Адже на ЗНО  дитину оцінює техніка, а завдання відкритого типу - незалежна, незнайома людина, тому в таких умовах менше спрацьовує людський фактор. А в школі, де дитина провчилася 11 років,  вчитель не завжди може бути об’єктивним. Тому те, що ДПА відбуватиметься у форматі ЗНО, на думку Марини Пуківської – позитивна зміна в українській освіти.

Uzhgorod.net.ua

 

31 березня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів