Серце та легені лікує, сприяє схудненню та зміцнює імунітет ...сміх!

Серце та легені лікує, сприяє схудненню та зміцнює імунітет ...сміх!
Сміх вже давно визнано не лише проявом емоцій та гарного настрою, а й лікарем.

 

Адже під час сміху скорочуються м'язи обличчя та діафрагми, специфічне дихання стимулює роботу легеневої та серцево-судинної системи, покращується кровопостачання всіх органів та тканин.

А американці підрахували, що 15 хвилин сміху спалюють 40 калорій -- стільки ж, скільки велопрогулянка. Є навіть метод лікування, заснований на терапевтичному ефекті сміху. А також існує спеціальна галузь науки, яка вивчає смiх та його вплив на людину, -- гелотологiя.

Тож, сьогодні, у Міжнародний день сміху, з'ясовуємо вплив сміху на здоров'я людини в Альони Головіної, гештальт-терапевта.

-- Кажуть, людина, яка багато сміється, рідше хворіє. Чому?

-- Науково доведено, що позитивні емоції підвищують опірніть організму до вірусів та бактерій. Тому людина, яка любить посміятися, вишукуючи позитиви у повсякденному житті, має менше проблем із здоров'ям. Зокрема, такі сплески  емоцій допомагають позбутися м'язевих блоків, які виникають внаслідок стресів та призводять до розвитку тілесних хвороб.

Загалом, мало хто знає, що сміх є захисною реакцією організму -- так само, як сльози. Він дає вихід емоціям, у тому числі таким, як руйнують нас -- гніву, незадоволенню, тривозі. Під час сміху підвищується рівень ендорфінів у крові, пришвидшується проходження нервових імпульсів, покращується настрій. А рівень гормонів стресу навпаки знижується, що суттєво покращує роботу імунної системи.

Крім того, коли ви смієтеся, напружуються м'язи обличчя, шиї, плечей, грудної клітини, пресу -- загалом працює близько 80 груп м'язів. Також покращується  циркуляція кисню, кровопостачання органів, навіть знижується рiвень холестерину. Це ж справжній фітнес! А ще сміх є своєрідною дихальною гімнастикою.

Причому такий "фiтнес" дозволений усiм -- навiть "сердечникам" та людям з важкими патологiями, яким протипоказанi фiзичнi навантаження. А ще пiд час смiху нормалiзується тиск -- пiсля 10 хвилин смiху тиск знижується на 10 мiлiметрiв. Смiхотерапiю навiть застосовують пiд час пологiв -- коли почалися перейми. Це знижує больовi вiдчуття.

-- Але далеко не всi вмiють смiятися...

-- Діти -- усі. А от у багатьох дорослих вмiння смiятися -- вже давно забута навичка, обумовлена, скажiмо, суворим вихованням, чи рiзноманiтними життєвими обставинами. Між тим, людина, що не смiється, не може бути здоровою та щасливою. Тому обов'язково змушуйте себе сміятися -- це може бути гарна комедія, спілкування з друзями.

Смiючись, ми не лише "заряджаємося" позитивом, а й вигяняємо нашi страхи, гнiв, вiдчуття провини, якiсь комплекси. А ще намагайтеся спiлкуватися з життєрадiсними людьми, оптимiстами — це також продовжує життя.

 

01 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів