Рукотворна тюльпанова долина у Хусті: не для грошей, для задоволення

Рукотворна тюльпанова долина у Хусті: не для грошей, для задоволення
Виявляється, у Хусті є не тільки нарцисова, але й тюльпанова долина. Тільки поле з лілійними рослинами знаходиться під опікою не Карпатського біосферного заповідника, а любителя рослин – Олександра Кондратюка.

 

Родинне хобі

За повір’ям, у закритому бутоні тюльпана, заховано людське щастя. Саме щастям вважає квітникарство і 35-річний квітколюб. А тюльпани у сім’ї Кондратюк вирощують із 1975 року. Першим починав батько пана Олександра – Валерій. Проте любов до строкатих вишуканих квітів передалася й синові.

-За фахом я не ботанік, не агроном. Закінчив Закарпатський лісотехнічний коледж, Карпатський інститут підприємництва «Україна», наразі займаюся продажем програм з убезпечення життя. Скажімо, до вирощування рослин жодна з моїх спеціальностей відношення не має. Проте саме квіти дають можливість відчути справжню насолоду від споглядання прекрасного, – ділиться думками пан Олександр.

За словами любителя барвистої краси, роботи з тюльпанами багато, але доглядати за ними нескладно.

-Висаджуються рослини у ґрунт у жовтні, морози їм не страшні. Навіть якщо у березні випаде сніг і з’явиться листя, поки немає бутону – квітці нічого не загрожує. Тому рослини нічим не прикриваємо, ростуть вони прямо на грядках. Тюльпани – квіти непримхливі, легко призвичаюються до всього. Проте роботи з ними вистачає всім. Допомагає і мама. Рослинки ж слід і прополювати, і поливати, і підживлювати, і підкопувати, і висаджувати. На жаль, тюльпани інколи хворіють. Тому важливо помітити, чи немає між здоровими заражених рослин. Захворювання переносять комахи і вражені квіти потрібно утилізувати, аби недуга не перекинулася на інші, бо якщо цього не зробити, то через два-три роки вся рослинність може бути пошкодженою, – розповідає квітникар.

Як переконує хустський любитель квітів, наразі купити насіння та цибулини можна будь-яке і будь-де, але найпростіше – замовити через Інтернет. Звичайно, інколи траплялося й таке, що замовник отримує не те, на що очікував, однак таке буває нечасто.

Домашня оранжерея із п’яти тисяч квітів

На подвір’ї подини Кондратюк дійсно, як у оазі. Різнобарвні квіти, наче сонячний килим, застеляють город, який радше нагадує ботанічний сад. Звідусіль до неба гордо тягнуться високі та мініатюрні стебла, червоні, жовті, ро­же­ві, білі, бордові, фіолетові бутони з пухнастими та класичними пелюстками… Емоцій і вражень стільки, що словами не передати! Хочеться просто «скупатися» у ніжному тюльпановому морі.

-У нас є більше сотні видів тюльпанів, серед яких: Уайт Сваллоу, Бургунді, Куммінгс, Африкан Куин, Єстерон,Тендер Бьюті, Лиска, Мікаеллі… усіх навіть не злічити. Улюблених немає, але найбільше подобаються «бахромчаті»,тобто з надрізами на кінцівках пелюсток. Що ж стосується кольорової гами, то особливо мені імпонують жовті, червоні білі і чорні, – усміхається Олександр Кондратюк.

Хустський володар тюльпанового поля знає й історію дивовижних рослин, каже, що перші письмові згадки про них датовані XI-XII ст., а зображенням бутонів цих квітів величі і благородства було оздоблено рукописні Біблії тих часів.

-Батьківщиною тюльпанів вважається територія сучасного Казахстану, а першою країною, де їх окультурили – Персія. Саме там рослини й отримали сучасну назву, яка дослівно перекладається, як «тюрбан», тобто, східний головний убір, – ділиться знаннями чоловік. – Наші красені квітують приблизно від 25 березня до 1 травня. Тривалість їхнього цвітіння два-три тижні, але все залежить від погоди.

Усього в Кондратюків росте близько п’яти тисяч квітів. Крім тюльпанового розмаїття у маленькому рукотворному Едемі хустських квітникарів є й іриси, жоржини та інші насадження. Між іншим, вирощуванням квітучих рослин сім’я ніколи не заробляє, своє хобі вважає чисто справою для душі.

-Кожен рік купуємо якісь нові сорти. Експериментуємо, дивимось, які приживаються краще. Крім спільного захоплення всі ми маємо основну роботу, а квітникарством займаємося виключно задля власного задоволення. Адже як приємно дивитися на строкаті шати природи, милуватися принадами вишуканих рослин. Взагалі втішає, коли вдома така краса. Між іншим, нас у місті всі знають, багато людей приходять просто поглянути на квіти, бо професійно розведенням тюльпанів мало хто займається.

До речі, мріє господар гігантського квітника побувати й на одному з тюльпанових полів, побачити як ростуть квіти у природних умовах. А ще – пан Олександр планує розширити асортимент насаджень, аби дарувати оточуючим ще більш піднесений життєрадісний квітковий настрій.

За матеріалами Марини АЛДОН, zakarpatpost.net

 

04 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів