Чи є перспективи в овечих ферм гірського Закарпаття?

Чи є перспективи в овечих ферм гірського Закарпаття?
Фермерське господарство «Дубники» розташоване за межами іршавського села Білки та займається розведенням поголів’ям овець та кіз. Тут господарює Василь Покрівчак разом із дружиною Ларисою.

 

На своєму господарстві вони займаються вирощуванням та збутом продукції від тримання овець та кіз, крім того, займаються заготівлею кормових та зернових культур для особистих потреб.
 
Сьогодні, 4 квітня, начальник відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Микола Кудрей, головний спеціаліст цього відділу Василь Турянин відвідали  фермерське господарство, поспілкувалися із власником ФГ «Дубники» Василем Олександровичем, оглянули тваринницькі приміщення, обговорили перспективи господарства.
 
1552b95e8cd4420c2f50679190bf41ad
 
Під час зустрічі разом із фермером говорили також про основні наболілі питання фермерського господарства. Зокрема, це стосується реалізації фермерської продукції сира, м’яса та вовни.
На сьогодні, в районі розроблена програма підтримки тваринництва, вона затверджена депутатами районної ради але ,нажаль, без фінансування. Коли до прикладу, у минулі роки завдяки державній, обласній та районній підтримці давалася дотація фермерським господарствам, то зараз без такого фінансування складно утримувати їх на належному стані. Також виникають труднощі стосовно вирішення земельних питань с/г виробників, а саме для випасання худоби та вирощування кормових культур для тваринництва, відсутності пільгового кредитування, тощо, з такими проблемами на сьогодні стикаються фермери.
 
c838f3edf7620576f37702909ad09cf0
 
За словами фермера Василя Покрівчака,  на господарстві у нього знаходиться біля 300 поголів’я овець та кіз різного віку, ВРХ 15 в тому числі 3 корови, а цього року народилося 180 ягнят. Свою продукцію, зокрема, сир, м’ясо, вовну реалізують самотужки. Продають на ринку, звичайно, є й постійні покупці. Як стверджує Василь Олександрович, виникає проблема із випасом худоби, оскільки, значну площу фермерського господарства займають поля для посівів. Догляд за худобою постійно потребує вчасного  забезпечення кормів, особливо, на зиму для тварин: сіно, зерно, солому, а також створення для них належних умов.
 
b57f9b5b70ef845b5e9cfd7be6b8ffb9
 
Більші ніж за двадцятилітній досвід роботи, фермер, попри всі труднощі, підтримує своє господарство та наполегливо працює для його збереження, інформує Іршавська РДА.

 

04 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів