Міжнародний день ромів на Закарпатті: активно розвивається ромське самоврядування

8 квітня в Україні визначається Міжнародний день ромів

 

Правозахисний фонд «Розвиток» щиро вітає всіх ромів Закарпаття з цим святом. До цієї події фонд розробив соціальну рекламу, метою якої є привернення уваги громадськості до представників ромської національної меншини в Закарпатті, які хочуть змінюватися та інтегруватися в українське суспільство. Поступово, відходячи від звичаєвого права роми хочуть бути рівними в соціумі тієї країни, громадянами якої вони є від народження, зберігаючи при цьому свою культурну самоідентичність.

Саме для єднання свого народу і можливості його розвитку, 8 квітня 1971 року у Лондоні відбувся Всесвітній ромський конгрес, на якому роми оголосили себе самобутнім народом без єдиної території, проте з національними символами: прапором та гімном. Але день ромів – це не лише свято для цього народу, це свято для шанувальників ромської культури: для всіх тих, кому не байдужий ромський народ.

Закарпатські роми почали свій шлях об’єднання через створення та розвиток ромського самоврядування. Тому що бачать в цьому реальну можливість змінити своє соціальне положення та своє життя.

«Зараз ми поодинокі роми, а об’єднавшись в громаду ми зможемо відстоювати свої права та інтереси в правовому полі, законними способами – бо лише в єднанні сила» – сказав керівник органу самоорганізації ромської громади в смт. Воловець Василь Гога.

Нагадаємо, в минулому, 2016 році, чотири нові органи самоорганізації ромських громад вже створені в ромських поселеннях в м.Свалява, на Мукачівщині в селах Великі Лучки, Павшино та Чомонин. Сьогодні проводиться робота по створенню ромського самоврядування в інших населених пунктах Закарпаття, в яких компактно проживають роми. Так, наразі, в с.В.Лучки депутатами на сесії була прийнята локальна стратегія інтеграції ромської національної меншини в українське суспільство та розроблено детальний робочий план органу самоорганізації ромської громади. Наступний крок – затвердження Положення про делегування повноважень сільрадою органу ромського самоврядування.

Щоб ромські громади впевнено йшли по шляху свого розвитку Фонд «Розвиток» постійно організовує та проводить навчання для членів органів самоорганізації ромських громад, як керувати ромським поселенням правовим шляхом.

Ми впевнені, що лише активна та вмотивована громада, яка точно знає, як використати надані державою можливості, зможе ефективно вирішувати проблеми своєї громади. Вона ж стане тим самим прикладом та успішною історією для інших ромських громад Закарпаття, які захочуть іти альтернативним шляхом розбудови своєї громади.

За матеріалами фонду «Розвиток»

 

07 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів