Теплі весняні дні додають адреналіну ужгородським екстремалам

Теплі весняні дні додають адреналіну ужгородським екстремалам
Весна – пора підготовки організму до літа і виходу із зимової сплячки. Багато хто починає займатися гімнастикою, робити зарядку, бігати, відвідувати тренажерні зали, аби схуднути, чи просто почуватися краще.

 

Останнім часом у нашому місті активно пропагується здоровий спосіб життя, молодь все частіше обирає самовдосконалення, а не кав’ярні та багатогодинне просиджування перед комп’ютером.

Тим більше, що зараз існує безліч способів тримати себе в формі не виходячи з двору: роликові ковзани, скейтборд, лонгборд, велосипеди…  навіть йога.  Отже, ми вирішили поцікавитись у краян, як саме вони оздоровлюються.

Віталій Бенца, захоплюється паркуром

«Немає кордонів, є лише перешкоди»,— таку філософію сповідують ті, кому до снаги екстрим.

Міські умови  – ідеальне середовище для паркура, – каже  трейсер Віталій. – Було б бажання, а пострибати де – знайдеться завжди.

«Мені подобається долати перешкоди, смугу викладаємо собі разом із друзями самотужки. Інколи для цього їздимо за місто. У нас, правда, не така специфіка, як у Європі. Хоча у нас також є молодь, яка вибирається на дахи і стрибає. Утім дехто не думає, що це ризиковано. Адже здебільшого наші руфери підкорюють аварійні будівлі, з яких можуть будь-якої миті впасти, а об’єкти, у свою чергу – завалитися. Паркур – це небезпека, але не безумство».

Віталію всього 16 років, тож для свого хобі він обирає час після уроків і вихідні. Каже, що для вдосконалення треба більше займатися спортом.

«Для того, аби зрозуміти, що таке паркур, треба спробувати самотужки потренуватися. Аби навчитися – немає чітко прописаних інструкцій, часто доводиться імпровізувати, – запевняє юнак. – Однак у добрій фізичній формі треба бути завжди. Але це ж краще, ніж просто сидіти годинами перед монітором, чи палити у підвалах».

Сам хлопець основні ази освоїв за два місяці, зізнається, що не раз упав, не раз розбив чоло.

«Добре мати однодумців, це – неабияка стимуляція до нових вершин. Досвідчені тейсери переконують, що більшість початківців кидають заняття у переший же рік, але якщо залишаються у спорті, то паркур стає для них не просто заняттям, а стилем життя, світоглядом і формує свій підхід до будь-яких життєвих ситуацій» –  наголошує Віталій.

Сам він паркур вважає і мистецтвом, і хобі, і способом тримати тіло у чудовій формі… а ще й відпочинком.

 Юрій Тимко, полюбляє Street Workout

За своєю сутністю воркаут – це молодіжний спортивний напрямок, що ґрунтується на розвитку сили і витривалості. Усі тренування проходять на вулиці. Для того, щоб займатися не потрібні особливі тренажери, достатньо турніків і брусів, які є в багатьох мікрорайонах міста біля багатоповерхівок. Утім, захоплення пана Юрія є трохи дивним, адже воркаутом займається переважно молодь, а йому – 64 роки.

«Влитися в компанію вуличних спортсменів може будь-хто, незалежно від статі і віку. На майданчиках займаються як підлітки 14 – 15 років, так і чоловіки, яким за 40. Я – найстарший, але це мене не засмучує. Є між нами й дівчата, і дуже спритні, багато з них за технікою виконання трюків  можуть переплюнути і чоловіків», – розповідає спортсмен-аматор.

Пан Юрій ніколи не займався фізкультурою професійно, каже, що навіть у школі уроки прогулював, усе життя пропрацював водієм, а воркаутом вирішив зайнятися всього чотири роки тому.

«Я зрозумів, що моє тіло стало не надто пластичним. Мені було важко піднятися навіть на другий поверх, з’являлася  задишка. Врешті-решт, коли прихопило серце, кинув палити і вирішив зайнятися спортом, – стверджує чоловік.

Зараз він багато часу проводить серед дітей і радіє, що з ними завжди цікаво і весело.

«Між любителями воркауту завжди дуже дружні і щирі стосунки. Навіть на змаганнях ця єдність не втрачається. Взагалі, змагання проводяться здебільшого для того, щоб подивитися на інших, набратися досвіду та й просто повеселитися. А дивитися дійсно є на що, адже різноманітні фрістайли полягають не тільки в демонстрації силових елементів. Взагалі фрістайл виглядає дійсно видовищно. Іноді не віриться, що можна виконати настільки технічно так багато складних елементів… а ще й із посмішкою на обличчі. Але всі ми з кожним тренуванням піднімаємось на новий рівень, – ділиться думками пан Юрій.

Сам він у змаганнях участі не приймає, але любить спостерігати за своїми юними друзями. Спорт же розцінює лише як складову хорошого самопочуття та відмінного настрою.

Аліна Соболь, наздоганяє вітер на скейті

У справжніх скейтерів настільки сильна пристрасть до роликових дощок, що вони прагнуть наздогнати вітер. Саме так думає й 18-річна Юлія.

«Я почала кататися років у 15, коли у мене серед друзів з’явилися  графітчики і скейтери, але невдовзі закинула, тому що купила велосипед. Згодом побачила на скейті шестирічну сусідку і просто не могла відвести від неї погляд. Дівчинка робила такі трюки, які я не бачила навіть в Інтернеті. Тоді вирішила для себе, що буду вчитися від неї. Ми почали кататися разом – я, вона і її мама.  Так тривало майже рік, а потім вони виїхали до Чехії і Антоніна  саме там пішла до школи. Мені дуже не вистачало маленької подруги, але цього разу я не зупинилася і продовжила тренування самотужки, – пригадує дівчина. – Зараз скейтбординг – все моє життя, навіть коли не катаюся, йду тусуватися зі своїми друзями-скейтбордистами. Гендер не важливий. Є ж такі дівчата, які спускаються перилами, стрибають сходами, і це виглядає красиво і витончено. Пацан так не зробить. Мені цікаво просто їздити вулицями  з плеєром. Здається, що професійний скейтбординг, в тому числі жіночий, сьогодні знаходиться на високому рівні».

Аліну не зупиняє навіть те, що серед скейтеристів… принаймні у нас…  справді мало дівчат, що вона вже двічі ламала руки та що її подруги воліють годинами гортати глянцеві журнали, навіть не спробувавши скласти їй компанію у спортивному захопленні.

«Кожному – своє, – бадьоро заявляє дівчина. – Я хочу бути здоровою, стрункою і гарною. А скейт мені в цьому допомагає!».

Ігор Данко, сідлає  залізних коней

Поїздка на велосипеді – це можливість спалити приблизно 500 калорій, підкачати м’язи. А ще велосипедний спорт зміцнює судини і серце, підвищує витривалість і покращує координацію рухів. Хоч найефективнішим «вуличним» спортом вважається біг, проте не кожна людина може ним займатися. Тому набагато більше краян купують велосипеди і  просто насолоджуються їздою.

Ігор зізнається, що верхи почав їздити раніше, ніж ходити. У свої 38 він хоч і не спортсмен, але міг би ним бути, якби не основна робота – банківська справа.

«У дитинстві батьки казали, що треба мати нормальну професію і велоспорт у їхніх очах до цього не мав відношення. Мені легко давалися точні науки і я добре вчився, тож спорт відклав на потім. Але час затягнувся на десятиліття. Хоча ровер у мене був завжди, та я сідав на нього лише тоді, коли автомобіль відвозив на ремонт», – наголошує чоловік.

Зараз на своєму двоколісному транспорті Ігор не просто їздить містом у вихідні та коли має вільний час.. але й підкорює гори. Не змагається, просто отримує заряд адреналіну і вдихає життя на повні груди.

«Наразі підсадив на ровера 16-річну доньку та дружину. Разом ми часто мандруємо за місто, долаємо різні перешкоди. Це і екстрим, і фізична підготовка. Крім того, спорт допомагає тримати тіло в тонусі і більш повно відчувати життя»  – переконує Ігор Данко.

Багато хто з краян займається й іншими видами спорту задля того, аби почуватися добре. Дивно, але чомусь  у нас усе ж більша перевага надається не заняттям у спортзалах, а вуличним естафетам, різним марафонам та екстремальним розвагам. Проте хто би чим не захоплювався, головне, аби це було на користь для організму та приносило моральну втіху.

За матеріалами zakarpatpost.net

 

07 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів