ОСББ «Наш дім –Ужгород» — яскравий приклад самоорганізації та згуртованості городян

ОСББ «Наш дім –Ужгород» — яскравий приклад самоорганізації та згуртованості городян
Що й привело їх до успіху в непростій новій справі.

 

У дев’ятиповерхівці на вулиці Минайській, 67 ОСББ «Наш Дім-Ужгород» створили більше року тому. Таке рішення далося не одразу. Спочатку ідея не знайшла активної підтримки через побоювання, що нічого не зміниться. Однак після неодноразових роз’яснень більшість мешканців будинку все ж проголосували «за». І вже невдовзі після створення вони подали заявку на участь у проекті «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В Ужгороді він реалізовується з 2015-го року. Фінансується Європейським Союзом та впроваджується ПРООН. Це неабияка можливість для місцевих громад покращити стан своїх багатоквартирних будинків. За першим разом грант отримати не вдалося, але потім виявилося, що в резерві ЄС з’явився надлишок коштів і вони все ж отримали виплату в розмірі 900 тис. гривень.

Ольга СЛАВА, член ініціативної групи ОСББ «Наш Дім -Ужгород»:

В начале 2016 года, как мы знаем. Проэкт ПРОООН розделил кошты, средства между ОСББ города и мы в него не попали. Но в конце года у них получилась существенная экономия и они нашли средства для того, чтобы еще два ОСББ привлечь. И таким образом мы стали одним из этих двух ОСББ, которые выиграли.

Мешканці будинку неодноразово скаржилися на протікання даху. Через брак коштів багато років серйозно цим ніхто не займався. Поточні ремонти робили майже щороку, але помітного результату не було, тільки «відмивання» грошей, — кажуть в ОСББ. Зараз з цим проблем немає. Дах повністю відновлено. Капітальний ремонт обійшовся в понад 700 тис. гривень. Після загальних зборів мешканці будинку спільно вирішили залишкові кошти витратити на заміну системи водопостачання в підвалах та старих вікон на металопластикові.

Ольга СЛАВА, член ініціативної групи ОСББ «Наш Дім-Ужгород»:

Из этих денег мы сделали ремонт крыши. Был в декабре, в январе закончился. Прошел замечательно, результаты замечательные. Эсли в ноябре были даже жители 3-х и 4-х этажей, которые жаловались на то, что крыша протекала. Начиная с 9-го и до 3-го, и до 2-го даже этажа. То теперь мы можем сказать, что с крышей у нас все в порядке.

Потому что опять же требовался капитальный ремонт. Опять же прорывало, неприятный запах, плесень и все возможные последствия. Поэтому опять был проведен тендер и на сэкономленные деньги получилось сделать и ремонт подвалов, который вот-вот должен начаться, и замена окон в местах общего пользования, то есть на лесничных площадках и в подсобных помещениях. На сегодняшний день у нас начинаються роботы по замене окон.И это, скажем так, при самом небольшом финансовом участвии жителей дома.

У 2016-му році тариф на утримання будинку та прибудинкової території становив 0,93 грн/м2. Зараз він складає 1,50 грн. Кожного місяця керівництво ОСББ вивішує всю фінансову звітність. Це дає можливість мешканцям побачити, на що саме витрачаються їх кошти.

Олена КІШ, бухгалтер ОСББ «Наш Дім-Ужгород»

Якщо ми щось робили, то робили тільки за свої кошти. Тепер нам робить все ОСББ. Якщо десь трошки треба якісь гроші здати, то ми їх здаємо канєшно. Хто має можливість. Таблиця є, стенд і там кожен місяць звітується ОСББ. Кожен може піти прочитати, куди кошти пішли.

Пан Зеновій проживає в цьому будинку з 1981-го року. Розповідає: стеля в його квартирі повністю протекла. Все через діряву покрівлю, яку протягом багатьох років так і не відремонтували. Неодноразові звертання до ЖЕКу жодних результатів не давали. Після переходу на ОСББ ситуація, за його словами, суттєво змінилася.

Зеновій ЖУРАВЧАК, мешканець будинку

От бачите. Даже сьогодні. Вікна міняються, кришу зробили, техетаж почистили. Я в принципі трохи поробив, переробив світло у під’їздах, щоб цілий день вони не світили, а щоб тільки перший під’їзд, який темний. Ну робим помаленьку слава Богу. Знаєте, можливості маленькі. Поки ми ввійдем. То ще ми недовго. Поки ми ввійдем у силу, то буде ще щось більше робитись. Обіцяють нам на другий рік електромережу всю поміняти.

ОСББ «Наш дім –Ужгород» — яскравий приклад самоорганізації та згуртованості, що й привело їх до успіху. Мешканці багатоповерхівки збираються не тільки на звітні збори, а й на свята. Нещодавно усім будинком відзначали річницю створення ОСББ. Проводять суботники, разом саджають дерева та фарбують майданчики. Активно залучають до цього дітей. Проводять також різні конкурси. Зокрема, останній, «Найкраща писанка», приурочений до прийдешнього свята Великодня, інформує УжІнформ.

 

07 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів