При перетині українцями кордону одного угорського паспорта недостатньо, - порада закарпатцям

При перетині українцями кордону одного угорського паспорта недостатньо, - порада закарпатцям
Правозахисник дав пораду закарпатцям з подвійним громадянством, як убезпечити себе при проблемах з прикордонниками.

 

З початку квітня цього року почастішали випадки складання протоколів на громадян України, які перетинали кордон з паспортом Угорщини.

З цього приводу правозахисник із Берегова Едуард Пуканич розповів, як найкраще діяти у таких ситуаціях.

- Українські прикордонники почали складати протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (Незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України) відносно громадян України, які при перетині державного кордону України пред’являють угорський закордонний паспорт.

У даному випадку позиція українських прикордонників зводиться до того, що чинне законодавство України про громадянство ґрунтується, зокрема, на принципі єдиного громадянства (див. п. 1 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про громадянство України»). Це означає, що якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він все одно вважатиметься лише громадянином України.

З даного приводу звертаю увагу, що стаття 2041 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за перетинання або спробу перетинання державного кордону України в пунктах пропуску через державний кордон України:

  1. без відповідних документів;
  2. за документами, що містять недостовірні відомості про особу;
  3. без дозволу відповідних органів влади.

У даному випадку українські прикордонники намагаються притягнути до адміністративної відповідальності громадян України, які мають подвійне громадянство, за спробу перетину державного кордону України без відповідних документів, передбачених пунктом 2 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 року № 724).

Тому з метою уникнення адміністративної відповідальності за статтею 2041 КУпАП громадяни України, які мають подвійне громадянство, під час перетину державного кордону України повинні мати при собі також паспорт громадянина України для виїзду за кордон (український закордонний паспорт), який при необхідності потрібно пред’явити українським прикордонникам, а якщо це не допоможе і на вас все одно захотять скласти протокол про адміністративне правопорушення – то в протоколі про адміністративне правопорушення обов’язково зазначте, що маєте при собі український закордонний паспорт, при цьому вкажіть його реквізити (номер та дату видачі).

Звертаю увагу, що стаття 2041 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за перетинання або спробу перетинання державного кордону України без відповідних документів, А НЕ ЗА ПЕРЕТИНАННЯ АБО СПРОБУ ПЕРЕТИНАННЯ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ УКРАЇНИ З ПАСПОРТНИМ ДОКУМЕНТОМ ІНШОЇ КРАЇНИ (У ДАНОМУ ВИПАДКУ – ЗАКОРДОННИМ ПАСПОРТОМ УГОРЩИНИ).

ЧИННЕ ЗАКОНОДАВСТО УКРАЇНИ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ГРОМАДЯНИНОМ УКРАЇНИ, ЯКИЙ МАЄ ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО, СВОЇХ ІНОЗЕМНИХ ДОКУМЕНТІВ.

Наостанок можу лише поспівчувати своїм співвітчизникам – сотням тисячам законослухняних українців, які були змушені набути громадянство іншої країни для того, щоб безперешкодно перебувати закордоном, щоб мати можливість заробляти і утримувати себе та своїх близьких, з яких зараз хочуть зробити порушників закону.

Вважаю – це верх цинізму, коли чиновники, які самі мають подвійне громадянство, які зробили український народ найбіднішою нацією Європи, почали переслідувати рядових українців лише за те, що вони намагаються вижити в цьому суворому світі.

Вважаю повним абсурдом, що в Україні, яка вже роками заявляє про свій намір стати повноправним членом Європейського Співтовариства, притягують до адміністративної відповідальності українців за те, що вони стали громадянами Європейського Союзу і користуються своїми європейськими документами. 

Правозахисник

Едуард Пуканич

Нагадаємо, в уряді Угорщини повідомили про домовленість з українською владою щодо міждержавної угоди, яка б врегулювала проблемні питання громадян України - власників угорських паспортів. В Угорщині впевнені, що угорське подвійне громадянство не загрожує цілісності України. 

За матеріалами Голосу Карпат

 

10 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів