На Ужгородщині відбулася традиційна передвеликодня Хресна хода

На Ужгородщині відбулася традиційна передвеликодня Хресна хода
У суботу в селі Худльово на Ужгородщині відбулася традиційна передвеликодня хресна хода від церкви  до вершини гори Борлуг, що височіє над довколишніми селами. Хресна дорога у Худльові – одна з найважчих і наймальовничіших на Закарпатті.

 

Як відомо, Хресною дорогою (лат. Via Dolorosa) називають дорогу, якою Ісус Христос пройшов на Голгофу. Звичай влаштовування Хресного Шляху виник ще у XV столітті. З того часу Хресну дорогу у вигляді 14 стацій на знак страждання Ісуса Христа  влаштовують у багатьох населених пунктах. В Ужгороді залишки її збереглися на цвинтарі Кальварія у вигляді каплиць.

Серед відомих Хресних доріг на Закарпатті – Перечинська, Анталівська, у Малому Березному, Руському Полі… Але найважчий Хресний шлях у Худльові, який закінчується на вершині гори Борлуг, що височіє над селом. Традиційно у великий піст на Лазареву суботу у місцевій греко-католицькій церкві відбувається архієрейська служба Божа і сходження з молитвами та проповідями по Хресній дорозі.

Цієї суботи прочан очолив владика Ніл зі священиками Середняньського деканату, за якими слідували сотні вірників, в тому числі старенькі й діти. І навіть негода не відлякала людей від перед великоднього паломництва.

uzhgorod.net

 

10 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів