Селяни на Мукачівщині відстояли землю громади всупереч волі сільського голови

Селяни на Мукачівщині відстояли землю громади всупереч волі сільського голови
Небажання отримати склад міндобрив у центрі села спонукало мешканців Шенборна проявити категоричну громадську позицію та стати на захист своїх інтересів та земель громади.

 

Галас у селі здійнявся близько місяця тому, коли у Шенборні почали ширитися чутки, що нібито ТзОВ "Шенкор" у особі директора П. Гарапко ініціювало розгляд рішення «Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки в оренду». Йдеться про 3,6 га землі за адресою вул. Мукачівська 17 (землі господарського двору колишнього колгоспу - ред.) задля того, аби в подальшому розмістити тут склади для міндобрив та фасування фосфатів. Додав суспільного обурення і той факт, що під час сесії сільради (9. 02. 2017 р.) приймаючи відповідне рішення було здійснено процедурні порушення та, фактично, прийнято неправомірне рішення.

Під час наступної сесії  через суспільний резонанс та категоричну позицію громади села відповідне рішення таки було визнано недійсним і скасовано. Водночас, депутатський корпус затвердив рішення щодо проведення процедури землевідведення в інтересах громади села.

Зазначимо, що на переконання шенборнців ТзОВ "Шенкор" має намір незаконно привласнити ласий шмат землі в центральній частині села, на якому знаходяться нібито їхні господарські споруди. Разом з тим, місцеві жителі зазначають, що  споруди, про які йдеться, внаслідок бездіяльності підприємства вже давно перетворились на аварійні руїни. 

У неділю, 9 квітня, з даного приводу в Шенборні відбулися збори громади села. Серед присутніх і керівник "Шенкора" Павло Гарапко. 

Під час зборів люди категорично висловились проти функціонування в селі небезпечних для життя та здоров’я людей складів. Водночас, Павло Гарапко зазначив, що ні про які склади отрутохімікатів не йдеться. Також він зауважив, що їх товариство має пріоритетне право на користування даною земельною ділянкою, адже тут знаходиться нерухоме майно товариства на яке він має відповідні підтверджуючі документи.

Разом з тим, окремі мешканці села також поставили під сумнів право власності ТзОВ "Шенкор" на споруди, що знаходяться на земельній ділянці зазначеного господарського двору, а відтак і на передбачений законодавством пріоритет щодо користування земельною ділянкою.

Так, під час зборів за ініціативи мешканців села було прийнято рішення про створення ініціативної групи із числа сільських активістів і представників депутатського корпусу та затверджено її склад із 15 осіб. Очолив ініціативну групу Олег Труш. 

Як зауважив у коментарі для Голосу Карпат керівник правозахисної ГО "Правозахист споживачів" Володимир Поляк, до якої звернулись мешканці села Шенборн, така ситуація насамперед склалася через непрозорість дій сільської ради та відсутність доступу до інформації.

Сільський голова Шенборна Віктор Легеза запевнив громаду, що рішенням сесії надано дозвіл на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальної власності. Також на розробку відповідної документації виділено кошти з сільського бюджету. Про передачу її у власність, аренду чи то користування наразі не йдеться.

 

10 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів