Будьмо добродіями!

Будьмо добродіями!
У Євангелії від Матвія кожного із нас, здається, приголомшують слова: «Усе отже, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм…».

 

Ще середньовічні богослови та філософи цей вірш називали «золотим правилом». Тому недарма в нашому народі побутує крилата сентенція: «Не роби іншим того, що тобі не любе».

Вихована, духовно багата людина завжди з повагою, співчуттям, допомогою ставиться до оточуючих її людей. Через те в нашій українській мові існує велика низка слів із домінантою «добро»: добріти, добріший, добродійний, добродій, добродайний, добродійність, добродушний, доброзичливий, добропривітливий, добросердя, доброчесний, доброчинний та багато-багато інших форм.

«Золоте правило» типове для найрізноманітніших філософських і релігійних систем. Однак Ісус Христос, на відміну від численних своїх попередників, вимовляє слово «чиніть», коли всі формули до Христа носили заперечний характер, як у заповідях: «Не вбий», «Не вкради» і т.д. Христос тут говорить про те саме, але у стверджувальній формі. Говорить так тому, що тут ідеться не про пасивне нероблення зла, а про активне доброчинство, що і є справжнім християнством.

Отже, нам, християнам, сьогодні цю активність ніколи не можна забувати, але завжди треба жити за вимогами тих найважливіших людських і Божих настанов.

Зиновій БИЧКО, член НСЖУ, мовознавець. 

 

11 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів