Закарпатські пенсіонери очікують на травневий перерахунок свого щомісячного матеріального забезпечення

Закарпатські пенсіонери очікують на травневий перерахунок свого щомісячного матеріального забезпечення
Що ж врешті-решт вони отримають "на руки"?

 

Відразу ж зауважимо, що більшість українців на "заслуженому відпочинку" отримують менше 1500 гривень, при цьому мінімальна пенсія на даний момент – 1247, а максимальна – 58,7 тисячі гривень. У цьому році уряд анонсує підвищення пенсій на 10,1% (у травні та грудні), і масштабне "осучаснення". Сайт "Сегодня" з'ясував, як розбагатіють українці на пенсії в 2017-м.
 
Як і кому перерахують пенсії
 
Пенсія українців залежить від трьох показників: середньої зарплати по країні на момент, коли виходив на пенсію, стажу та співвідношення власної зарплати до середньої. Враховуючи, що середня зарплата зростає з кожним роком, пенсії українців необхідно "осучаснювати". Останній раз таке "осучаснення" відбувалося в 2012-му році. За цей час середня зарплата в Україні зросла в два рази, в результаті мільйони українців на "заслуженому відпочинку" мають розрахунковий розмір пенсії нижче прожиткового мінімуму.
 
Як розраховується пенсія:
 
П = Зп * КЗ * Кс
П розмір пенсії, 
Зп заробітна плата (середня зарплата за три роки до виходу на пенсію)
Кз - коефіцієнт заробітної плати (співвідношення своєї зарплати до середньої по країні)
Кс коефіцієнт страхового стажу (кожен пророблений рік множиться на 1,35)
 
За даними Мінсоцполітики, частина пенсій розраховані з урахуванням середньої зарплати 1917,91 гривень. Наприклад, розмір пенсії для українця, який пропрацював 35 років і отримував середню зарплату, можна розрахувати так: 1917,91 * 1 * 0,47 = 901,4 гривні. Враховуючи, що пенсія за віком в Україні не може бути нижче 1247 гривень, ще 345,6 гривні доплачують з Пенсійного фонду.
 
Ще в минулому році міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував майбутнє "осучаснення" пенсій з урахуванням нового показника середньої зарплати. Як повідомило джерело в робочій групі міністерства з підготовки "осучаснення", пенсії підвищать з урахуванням середньої зарплати 3764 гривень. При цьому коефіцієнт страхового стажу скоротять з 1,35 до 1.
 
Після "осучаснення" цю ж пенсію перерахують за формулою: П = 3764 * 1* 0,35 = 1317 гривень. Однак, якщо зарплата, наприклад, була в два рази вище середньої по країні, зараз пенсіонер (зі стажем 35 років) отримує 1800 гривень, а після "осучаснення" буде отримувати 2634 гривні.
 
Всього Міністерство соцполітики планує підвищити пенсії 5,6 мільйонів українців (всього в Україні 11,9 мільйона пенсіонерів). Частина пенсіонерів після "осучаснення" будуть отримувати в два рази більше. Так, більше, ніж на 1000 гривень розбагатіють 1,1 мільйона пенсіонерів. Надбавку від 900 до 1000 гривень можуть отримати 487 тисяч пенсіонерів, від 700 до 800 гривень – 460 тисяч. Іншим (а це більше 3,5 мільйона українців) пенсію піднімуть від 50 до 700 гривень.
 
"Якщо ми говоримо про те, що в рік у нас призначається близько 450-500 нових пенсій, то, звичайно, всі ті, які були призначені до початку 2016 року, вже відстають від новопризначених пенсій. Якщо у нас 12 мільйонів пенсіонерів, ви можете порахувати, скільки нам потрібно осучаснювати. Зрозуміло, що у кожного пенсіонера індивідуально. Зрозуміло, що якщо осучаснення буде робитися, то буде робитися по кожному пенсіонеру, в залежності від заробітної плати та стажу. Зрозуміло, що при осучаснення не всі отримають підвищення, тому що іноді за рахунок різних доплат пенсія виходить більше, ніж при осучаснення. Таке теж є", – розповів заступник голови Пенсійного фонду Микола Шабмир.
 
Де взяти гроші на "осучаснення"
 
На даний момент "застарілі" пенсії отримують 8,5 з 11,9 мільйонів пенсіонерів. За підрахунками Кабміну, "осучаснення" пенсій обійдеться державі в 47,7 мільярдів гривень. Експерти впевнені: зібрати додатково стільки коштів буде вкрай складно. "Звичайно, стільки вони навряд чи зберуть. Цифри називалися дуже різні. На осучаснення, як говорив Розенко (віце-прем'єр-міністр України – ред.), потрібно 40-50 мільярдів. Ми робили підрахунки, за якими виходило, що потрібно близько 70 мільярдів гривень, щоб відчутно осучаснити пенсії. Стільки грошей вони не зберуть. Та й важко оцінити, скільки отримаємо по зарплатах, яка буде динаміка, що буде з економікою", – говорить старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.
 
На запит у Пенсійному фонді відповіли: у бюджеті на цей рік "осучаснення" пенсій не передбачено. "Бюджет формуються на основі діючих законодавчих норм. Законодавчого рішення про осучаснення рівня призначених пенсій на даний момент немає", – пояснили у відомстві.
 
Гроші на перерахунок пенсій планують отримати за рахунок перевиконання бюджету Пенсійного фонду. Швидше за все, його проведуть у другій половині цього року. В інтерв'ю одному з інтернет-видань Павло Розенко заявив: "підвищення мінімальної заробітної плати після першого місяця дало додаткове поповнення Пенсійного фонду на 18%, тобто ми на 18% зібрали більше, ніж було заплановано на січень 2017 року. Якщо ми збережемо цю динаміку, якщо ми побачимо, що бізнес зрозумів, що треба легалізуватися і сплачувати податки... безумовно, ми одразу приймемо рішення про додаткове збільшення пенсій або про проведення осучаснення пенсій".
 
Пенсійний фонд поповнює за рахунок внесків працюючих українців (22% ЄСВ з кожної зарплати). За перші два місяці минулого року ПФ отримав 17,7 мільярдів гривень, а за перші два місяці 2017-го – 20,6 мільярда гривень. Всього в цьому році в бюджеті передбачені надходження від ЄСВ у розмірі 163,6 мільярда гривень, а в минулому році – 107,1 мільярд. Незважаючи на це, "дірка" ПФ в цьому році буде на рівні 141 мільярда гривень (дефіцит компенсують з державної скарбниці).
 
Нагадаємо, в середньому українськими чоловіки живуть на пенсії (після 60 років) 14,8 років, а жінки – 19,9 років. При цьому загальний питома вага пенсіонерів зростає. У 1959-му українців старше 60 років було всього 11%, в 2001-му – 21%, а в 2036-му, за оцінками інституту демографічних досліджень, буде 28%. Пенсіонерів стає більше, а молодих людей – менше. Такими темпами вже в 2032-му українців віком від 20 до 60 років буде менше, ніж українців старше 60 років.

На даний момент 10 працюючих містять більше 11 пенсіонерів. Пов'язано це з тим, що, за оцінками ПФ, 25% українців працюють неофіційно. З 20 мільйонів працездатних українців працюють тільки 16 мільйонів, а ЄСВ, який поповнює ПФ, платять лише 10,1 мільйона чоловік. Решта – аграрії, працівники сфери послуг і т. д. – мають право не платити і активно цим правом користуються. За підрахунками Інституту демографії, в 2050-му в Україні співвідношення працюючих до пенсіонерів буде 10 до 15. 

 

19 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів