Виставка Влада Габди: дріт у мистецтві — не мистецтво за дротом...

Виставка Влада Габди: дріт у мистецтві — не мистецтво за дротом...
Цієї п’ятниці на проспекті Свободи обласного центру у художньому салоні «АРТ-ПРО», де керує Володимир Ньорба, відбулася виставка знаного Влада Габди.

 

Під егідою Закарпатської організації НСХУ.

Роботи олією на полотні показали першому глядачеві своєрідний пейзаж, натюрморт, композиції. Очільник салону В.Ньорба мовив, що митець «має перед собою серйозні цілі, вдається для досягнення їх до екстравагантного виконання.

Роботи матимуть попит у європейських галереях.  У своїй оцінці ректор Закарпатської художньої академії Іван Небесник наголосив, що митецьке середовище наразі потерпає від валу кітчу, спрощеного бачення світу. На цьому ж тлі, повідомив він, Влад Габда виграє — викликає своїми творами позитивні емоції живою свіжістю, нещоденним поглядом.

Дійсно, за немовби просто грубими дротяними решітками на полотні уявляється, при спогляданні, простір, заповнений спорудами, людьми, ситуаціями.

В.Ньорба сказав при відкритті експозиції, що зразу після Великодня приємно бачити саме таку колоритну виставку. Відкриття супроводжував музикант і композитор Артур Булина своїми творами на синтезаторі.

Мистецтвознавець Михайло Сирохман сказав, що від Габди завжди чекаєш несподіванок. Тому, що нестандартний, цілеспрямований до цієї ж постійної нестандартності. І ціль відома лише йому.

— При  всій красі полонин, гірських поворотів, зображених старшими майстрами Закарпаття, — додав він, — чому наступні генерації не мають права на нові винаходи в малярстві? Габда робить їх, дух відкриттів у нього збережений, є жива творча інтерпретація. Навіть якщо йдеться про оці ось відкриття — дріт на гламурному фоні.

 — Так, — виступив і Габда, — класики виходили по-новаторському з сучасного на той час мистецтва. Ми не маємо бути гіршими в освоєнні світу. Але мало порозуміння, в місті хіба п’ятеро-шестеро, з ким можу поспілкуватися. Довгу зиму писав ці роботи в холодній майстерні дешевими фарбами, що не замерзають. Три місяці продовжувався під завивання зимового вітру цей процес. Усе замітало — автентичним залишався тільки дріт на огорожах. Чому не намалювати саме його?.. Прості речі часто найліпше передають інтимність мистецтва.

Василь ЗУБАЧ.

На СВІТЛИНІ:  Влад ГАБДА і світоч мистецтвознавства Михайло СИРОХМАН.

 

22 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів