Москаль заговорив румунською про дороги і контрабандистів

Москаль заговорив румунською про дороги і контрабандистів
Сталося це на українсько-румунських Днях добросусідства.

 

У суботу (22.04) прикордонні регіони України та Румунії відзначили Дні добросусідства. Цього разу урочистості відбулися на українському боці в с.Нижня Апша Тячівського району і вперше за всю історію святкувань проходили в тристоронньому форматі. Україну представляла Закарпатська область, а Румунію два повіти – Марамуреш і Сату Маре.

Після урочистої зустрічі з хлібом-сіллю в Міжнародному пункті пропуску «Солотвино – Сігет-Мармацієй» делегації вирушили до школи в Нижній Апші. Саме тут на площі й відбулося головне святкування з виступами фольклорних колективів, виставками творів народних умільців та дегустацією страв і напоїв, що притаманні прикордонним регіонам обох країн.

Закарпатську делегацію очолювали Геннадій Москаль та Михайло Рівіс, а румунських гостей представили керівники повіту Сату-Маре Дарус Філіп та Потакі Чобо, а також керівники повіту Марамуреш Себастіан-Міхай Лупуц та Габріел Зетя. У своїй вітальні промові румунською мовою Г.Москаль жартома відзначив:

– Українців і румунів, крім кордону, розділяють погані дороги й річки. Дороги ми зараз інтенсивно ремонтуємо, а річки контрабандисти долають навіть без мостів. Якщо ж серйозно, то Закарпаття, Марамуреш і Сату Маре мають багато спільного – наприклад, традиції, пісні і хороші люди. У чому ми зараз переконаємося. Щиро бажаю всім гарного свята! Слава Україні! Слава Румунії!

Свято відвідала величезна кількість гостей з усіх районів Закарпаття, сусідніх областей України та прикордонних повітів Румунії. У рамках його відзначення голова Закарпатської ОДА та префекти Марамуреша і Сату Маре підписали програму спільних дій про культурну та економічну співпрацю на 2018 рік.

Нагадаємо, що вперше міжнародний фестиваль «Дні добросусідства між Україною та Румунією» відбувся у 2002 році з ініціативи тодішнього голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, після чого 14 років не проводився взагалі. У 2015 році, після повторного призначення на Закарпаття, Г.Москаль відновив свято, яке почергово проводиться в прикордонних регіонах Україні та Румунії.

moskal.in.ua

 

23 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів