Безкоштовно або з невеликою доплатою: доступні ліки у понад 200 аптеках на Закарпатті

Безкоштовно або з невеликою доплатою: доступні ліки у понад 200 аптеках на Закарпатті
1-го квітня в Україні стартувала державна програма «Доступні ліки».

 

Вона дозволяє громадянам безкоштовно, або з невеликою доплатою отримувати медикаменти від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. У список входять 157 вітчизняних та імпортних торгових назв лікарських засобів.

Юрій ЦИГАНІН, начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Закарпатській області

127 назв серцево-судинних препаратів, 6 препаратів бронхіальної астми 24 препарати цукрового діабету. На сьогоднішній день якоїсь дефектури лікарських засобів, які задіяні в даній програмі немає, тому що більшість препаратів наявна.

Аби отримати медикаменти для початку необхідно мати рецепт від амбулаторного лікаря, в якого пацієнт знаходиться на обліку. Опісля він йде в аптеку, де фармацевт зобов’язаний отоварити цей лікарський засіб. Рецепт виписують на місяць лікування, однак пацієнти з хронічними недугами мають право отримати ту кількість медикаментів, яка необхідна на тримісячне лікування.

Наталія ДЕЯК, лікар загальної практики сімейної медицини амбулаторії №4

Процес уже почав діяти. Ми уже виписуємо, активно виписуємо. Препарати видаються в аптеці, пацієнт приходить на прийом. Ми переглядаєм, чи він приймає. Він сам впринципі каже, що він приймає. Дивимось у переліку,якщо є в наявності цей препарат, ми його виписуємо. Чи отримує безкоштовно, чи отримує з деяким розміром відшкодування. Тобто деякі гроші прийдеться доплатити, якщо це є імпортний, або неукраїнський препарат.

Пенсіонерки Надія та Анна побачили інформацію про програму «Доступні ліки» в пресі та по телебаченню. Мають проблеми з тиском. Сподіваються на те, що хоча б деякі медикаменти зможуть отримати безкоштовно.

Надія БУЛЕЦА, учасниця програми «Доступні ліки»

Подивилися перелік і дивлюся, що це лікарства, з якими можна би скористатися, якщо їх дійсно будуть виписувати безкоштовно.

Анна ФІЗЕР, учасниця програми «Доступні ліки»

Но але то доста мало того лікарства нам дають. Наприклад, у мене один «Анапрін». А десь колись буває і сердечні приступи. Та на то уже ниє. А кідь є, та дуже дорогоє.

Наразі до програми «Доступні ліки» долучилися понад 200 закарпатських аптек. Вони повністю забезпечені необхідними лікарськими засобами та спроможні отоварити ті медикаменти, які необхідні пацієнтам.

Ужінформ

 

24 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів