Лісохімкомбінатівці Закарпаття: "Верховенство права – не пустий звук!"

Лісохімкомбінатівці Закарпаття: "Верховенство права – не пустий звук!"
І підготували власні пропозиції щодо земельного податку, так як не згідні з його новими ставками.

 

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція керівництва  ТДВ «Перечинський лісохімічний комбінат» про ситуацію, яка склалася навколо нових ставок місцевих податків, зокрема податку на землю, який планують вкотре підвищити для перечинських підприємств.

Розмір податку на землю для постійних  користувачів на сьогодні у Перечині, за словами керівництва лісохімкомбінату, найвища на Закарпатті і складає 10%, тоді як в Ужгороді та Хусті – 1%-1,5%, Мукачеві та Рахові - 6%.  У новому проекті рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів» перечинські депутати мають намір підняти ставку до 12%. Підприємці з таким підходом не згідні і вважають цифри необґрунтованими, а підхід до платників податків вибірковим.

Юрій Мальцев, генеральний директор ТДВ «Перечинський лісохімічний комбінат» розповів, що й без того великий податок - 10%  планують збільшити до 12-ти. «Вирішення розміру ставки податку лежить повністю на представниках органів місцевого самоврядування, і це питання стосується не тільки нас, такі проблеми виникають періодично в інших суб’єктів господарювання Закарпатської області. Наша історія почалася у 2015 році, коли згідно із змінами у законодавстві було надано право органам місцевого самоврядування визначати величину земельного податку. У Перечині, зокрема для постійних користувачів встановили ставку 10% від нормативно-грошової оцінки. Зокрема, це стосується нашого підприємства. Це вилилось у досить суттєву суму і на 300 тис. збільшило щомісячні відрахування до бюджету  і збільшило собівартість продукції. Коли почали аналізувати ситуацію, побачили, що розмір податку був прийнятий з грубими порушеннями чинного законодавства. Вивчили інформацію по інших районах, виявилося, що ми, як постійні користувачі, платимо найбільше з усіх виробників області».

За словами Юрія Мальцева, підприємство ще у 2016 році підготувало свої пропозиції що адекватного розміру плати за землю. Після того як такі звернення були проігноровані, підприємство змушене було звернутися до суду за захистом своїх прав.  За цей період відбулося кілька судових засідань, а перед виборами, які мають відбутися цими вихідними у Перечині, місцева влада активізувалась і залучила до судових засідань активістів. Стверджують, що Перечинський лісохімкомбінат не хоче платити податки. «У нас немає ніяких заборгованостей перед бюджетом по жодному з видів податків – каже Юрій Мальцев. – 6 квітня на черговій сесії міськраді у порядку денному з’явилося питання про проект рішення щодо місцевих податків і зборів на 2018 рік, де у пункті 5.2. встановлено ставку податку на землю, які перебувають у постійному користуванні 12%. Це максимум, який може собі дозволити орган місцевого самоврядування, проте аргументи підприємства поки не сприймаються. Таким чином, від погроз місцева влада перейшла до реальної помсти, за намагання підприємства здійснювати господарську діяльність в умовах правової держави, в якій верховенство права – не пустий звук!

Необдумане встановлення максимальної ставки податку 12 % матиме зворотній ефект, остаточно призведе до неможливості підприємства виконувати свої обов’язки щодо сплати податків, що в свою чергу потягне скорочення робочих місць та зменшення надходжень до місцевого бюджету.

Питання не в тому, що ми не згодні платити. Ми одне з найбільших підприємств-виробників  області (працює 830 осіб), хочемо розвиватися, нарощувати виробничий потенціал, збільшити кількість працівників на 90—100 осіб протягом поточного року. Але як працювати при таких відносинах з місцевою владою».

Перечинський лісохімкомбінат підготував власні пропозиції щодо земельного податку ще у 2016 році. Але, каже гендиректор, мер та депутатами не погодилися. Тоді підприємство подалося у суд. «Основний аргумент мера - це те що ми екологічно небезпечні і мовляв, нічого не робимо. Це неправда. По – перше, так, ми одні з найбільших підприємств не тільки в районі, але й області,  по сплаті податків. 90% нашої продукції йде на експорт, і це не сировина, а готова продукція. За 2016 рік сплата податків підприємством склала 25,9 млн. всіх податків і зборів, як у державний. так і місцевий бюджети. З них 14,6 млн. - у місцевий бюджет району і міста. За минулий рік 3,4 млн. ми сплатили податку за землю, із 5-ти млн всього отриманих податків за землю міською радою. 70% оплати за користування землею робить одне підприємств. Ми не проти платити, але якщо вибірковий підхід до підприємств, ми з таким не погоджуємося». За словами Юрія Мальцева, Перечинський лісохімкомбінат – підприємство підвищеної небезпеки, але виконує всі передбачені законодавством норми для таких підприємств. «Щодо екологічних проблем : всю деревину для виробництва, зауважу – твердолистяну  технічну, ми закуповуємо на аукціонах, вся вона офіційна. 80% заходить з-за меж області. Співпрацюємо з Перечинським, Великоберезнянським лісгоспами, розробляємо повалений ліс. Два роки тому зробили на підприємстві систему аспірації, адже виникає проблема з вугільним пилом. Незабаром завершимо другий етап встановлення системи фільтрів. Крім того, відновили повністю каналізацію на території підприємства, яка встановлена ще у 60-их роках минулого століття. На заводі вона ніде не протікає. Також у нас завершується проект реконструкції системи зворотнього водопостачання. Цикл повністю модернізований. Запуск заплановано на початок наступного місяця. У 2014 році за наш кошт виконано проект очистки потічка «Домарадж». Мали попередні переговори з угорською компанією «Біоцентрум», яка займалася очисткою земельної ділянки Великобичківського лісохімкомбінату і дало там хороший результат. Додам ще про викиди у повітря. У жовтні милого року міськрадою була замовлена та проведена незалежна експертиза повітря, відбір робився у багатьох точках міста. Перевищення гранично-допустимих норм не зафіксовано. Окреме дослідження замовляли депутати, перевищення теж не виявили. Нас двічі на рік перевіряє екоінспекція, є і штрафи, є і недоліки які ми виправляємо. Останні кілька років підприємство проходить аудити, що замовляються нашими клієнтами з Європи. Перевіряють незалежні експерти. Підприємство перевіряється на дотримання практично всіх питань, які стосуються діяльності,  в т.ч. екологічні, соціальні питання, питання охорони праці та промислової безпеки. Ми успішно проходимо ці аудити, інакше європейці не купували б нашу продукцію».

Таким чином, звертаємось до голови Перечинської міської ради та всього депутатського корпусу, не приймати поспішних, необдуманих рішень по встановленню максимальної ставки податку на землю. 

Зі свого боку, Підприємство залишається відкритим до діалогу з місцевою владою, та прагне у своїй діяльності забезпечувати економічний розвиток регіону, залучати інвестиції, налагоджувати економічні зв’язки з іншими країнами та формувати імідж міста та в цілому країни в контексті стабільного ділового торгівельного партнера.

Олександр Мурін, начальник юридичного відділу ТДВ «Перечинський лісохімічний комбінат» зазначив, що справу щодо перегляду розміру податку за користування землею вони розпочинали з переговорів. «У цих переговорах окрім того ми наводили приклади інших регіонів, а також приклади і так званого диференційованого підходу. Наприклад, Мукачівська і Хустська міськради встановлюють розмір податку залежно від цільового використання земельної ділянки. Кредитно-фінансові установи сплачують 10-12 %, але якщо це виробники, які платять інші види податків, то для них ставка лояльна 5-6%. Але наші докази були проігноровані і ми скористалися конституційним правом і подали до суду. Відношення міської ради таке, що ми чомусь посміли собі дозволити звернутися і оскаржити рішення орану місцевого самоврядування. Оскільки з наближенням до виборів на засідання почали ходити активісти, і це після появи реальних аргументів від нас, підтверджує, що юридичних аргументів у міськради немає. Якщо це нормальний судовий процес, то відповідач свою думку викладає на папері, або пояснює усно судді, а не створює шляхом збору громади тиск на суд.

Що стосується екології, є ряд спеціалізованих органів та процедур, щодо яких вони застосовують санкції. Розмір податку на землю не встановлюється залежно від впливу на екологію того чи іншого підприємства. Є таке поняття, як екологічний податок.  У кінці кінців, якщо виникають питання їх необхідно вирішувати цивілізованим шляхом, а не шляхом тиску на бізнес. Ми готові до діалогу, компромісу, але продовжуємо судові процедури».

23 травня у Перечині відбудуться громадські слухання, керівництво підприємства каже, що аргументуватимуть свою позицію там, візьмуть участь також у засідання земельної комісії вже з новим депутатським складом.

 

25 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

  1. Олена 2017-05-11 / 14:44:27

    як свідчить мій досвід юридичної практики, то місцеві суди не бажать сваритися з місцевою владою, і часто приймають незаконні рішення, проте апеляція приймає вже нормальне законне рішення.

  2. Влад 2017-05-11 / 14:40:22

    Для Перечинського райсуду: верховенство права – пустий звук !!!