Ужгородські сакури: міфи і реальність

Ужгородські сакури: міфи і реальність
Рожевоцвітний символ Ужгорода розкриває свої таємниці.

 

В обласному центрі Закарпаття у розпалі період квітування сакури. Охочим долучитися до ужгородського ханамі (з яп. – "ритуал милування квітами") місцеві пропонують ознайомитися з цікавими фактами про японську вишню.  

Про це повідомляє Uzhgorod.in.

"Влаштовано флешмоб у соціальних мережах – під тегом #сокоти_сакури поширюються "рожевоквітні" факти та люди діляться враженнями і фото, а також триває інформаційна кампанія. Отже, долучаємося і пропонуємо дані з флаєра, підготованого волонтерами за допомоги науковців УжНУ", - пише видання.

Ця інформація, впевнені місцеві, допоможе захистити квітучі дерева в період туристичного ажіотажу.

Сакури: міфи і реальність

Міф 1. Сакура не пахне.

Насправді. Квітки сакури пахнуть ніжно і тонко – весняним серпанком і таємничим Сходом, а ще – загадками старого Ужгорода, давнього, але напровесні, в квіту, по-юнацьки замріяного, яким ми його знаємо і любимо.

Міф 2. Сакура годиться для букету.

Насправді. Квітки сакури швидко в'януть. До вази не донесете. Їх майже неможливо без втрати кольору та потемніння засушити "на згадку".

Міф 3. Сакура – це назва виду черешні.

Насправді. Сакура – це збірна назва декоративних форм вишень із махровими, переважно рожевими квітами, виведеними на основі кількох східноазіатських видів. Відомо кілька форм та понад 300 сортів, найчастіше японського походження. Більшість сакур належать до виду вишня дрібнопилчаста – CerasusserrulataG.Don.

Міф 4. Сакури трапляються тільки в Японії.

Насправді. У дикому стані вишня дрібнопилчаста поширена в Японії, на Корейському півострові, в Приморському краї Росії та на прилеглих територіях Китаю. Росте в мішаних лісах.

Розмножується лише щепленням, оскільки не дає плодів. Прищеплюють сакури живцями на звичайні вишні чи черешні. Тому не дивуйтеся, якщо побачите дерево, одна половина якого цвіте рожевим цвітом, а інша білим – воно щеплене живцями двох сортів.

Міф 5. Сакура все витерпить.

Насправді. Дерево ламке, тому краще на нього не вилазити і гілки не пригинати – навіть товста гілка може легко відламатися.

Міф 6. Кожне екзотичне дерево, яке бачите в Ужгороді – це сакура.

Насправді. У місті росте багато екзотичних дерев, що яскраво квітнуть навесні. Тут є магнолія, церцис (іудине дерево) та тюльпанове дерево, мигдаль, яблуня Недзвецького ("райські яблучка"), декоративні сливи, абрикоси і персики.

Фото: Сергій Гудак/Укрінформ

 

26 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів