День філфаку в УжНУ стартував Ярмарком добрих справ

День філфаку в УжНУ стартував Ярмарком добрих справ
Мета доброчинної акції — допомогти вихованцям дитячого притулку в Батьові.

 

24 квітня у холі головного корпусу УжНУ в рамках Дня філологічного факультету відбувся довгоочікуваний Ярмарок добрих справ, ініціатором та організатором якого став студактив факультету.

«Цьогоріч День філфаку відзначаємо у новому форматі. Стартували ярмарком добрих справ – благодійною акцією, мета якої – допомогти діткам із притулку в Батьові. Ярмаркуємо потужно: з веселими ведучими, смачною випічкою, різноманітними ручними виробами, яскраво-весняною фотозоною, неймовірним вокалом наших талановитих студенток, веселими обличчями, усмішками, атмосферою радості й тепла. Наступний етап у програмі Дня філфаку – вечірка у нічному клубі «Ейла». Завершиться низка заходів спільним виїздом на «Скалку». Благодійний ярмарок проводився минулого року, тож вирішили таку акцію зробити щорічною. Сподіваюся, що він стане традиційним заходом на філфаку», – розповіла заступник декана з виховної роботи Оксана Кузьма.

Розпочали свято драйвові ведучі: студентка третього курсу українського відділення Яна Процюк та студент-четвертокурсник відділення журналістики Владислав Чижич, які бадьоро закликали людей бути активними, зробити бодай одну добру справу, долучитися до творення простору й радості для малечі.

Яна розповіла присутнім трохи про притулок, мешканців якого й вирішили підтримати:

«Притулок на 50 неповнолітніх дітей цілодобового перебування створений 16 серпня 2000 року. До нього влаштовуються неповнолітні діти, які заблукали, займаються жебракуванням, діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки. Вони можуть перебувати в притулку протягом 90 діб. За цей період адміністрація притулку разом з іншими службами повинні знайти місце проживання та навчання для дитини, місце проживання їхніх батьків або опікунів.

Щороку через притулок проходить від 360 до 400 неповнолітніх. Дитячий заклад перебуває на повному державному забезпеченні з розрахунку 36 грн на добу (на утримання однієї дитини, зарплати працівників та господарської діяльності), що є недостатнім для його повноцінного функціонування. Протягом цих 10 років притулок став захисним острівцем для майже трьох тисяч маленьких українців, у долі яких сталися прикрі, а то й трагічні події.

Сюди привозять малюків і підлітків (від 3 до 18 років), яких знайшли на вулиці (як в Україні, так і за її межами), які втекли з дому чи зазнали побоїв і знущання від власних батьків, осиротіли або самостійно вирішили покинути рідних. У притулку діти перебувають до 3 місяців – доки їм підберуть інтернат, дитячий будинок чи сім’ю».

Відтак до присутніх звернулася декан філфаку Галина Шумицька:

«Часто ми думаємо, що найкращий подарунок – це якісь матеріальні блага. Частково це так, але люди ще більше потребують доброго слова, віри в їхні сили, опіки і найголовніше – підтримки. Сьогодні в нас є унікальна нагода дати цю підтримку тим, хто її потребує найбільше. І мені неймовірно гріє душу той факт, що в нас є чимало студентів, які готові з радістю ділитися своєю любов’ю з іншими».

Проректор УжНУ із науково-педагогічної роботи Мирослава Лендьел запросила «жителів» всього вишу активно долучатися до створення свята для дітей та побажала студентам завжди залишатися такими співчутливими, щирими, ініціативними, якими вони є, та ніколи не припиняти творити добрі справи!

На місці ярмаркування створили особливу святкову фотозону (над якою студентки філфаку потрудилися немало), де всі охочі могли зробити незабутні світлини для оновлення аватарок у соціальних мережах або ж просто на згадку про чудовий день. Додавало студенткам ентузіазму у своєрідному полюванні на оригінальний знімок і те, що участь у фотоконкурсі брали викладачі філфаку Віталій Завадяк та Віктор Шетеля, які також радо фотографувалися з усіма охочими для поповнення студентського архіву світлин «Зроби селфі з викладачем УжНУ!».

Викладач кафедри української літератури Віктор Шетеля відзначився і художнім талантом, майже півдня займаючись мехенді. Із хною в руках він ощасливив чимало студенток. Декоративним розписом на тілі радували «клієнтів» і студентка-україністка третього курсу Олеся Білецька та доцент кафедри журналістики Леся Поліха.

До організації ярмаркового столу – випікання тістечок, тортів, печеньок, вафель і всього, що своїм неймовірним виглядом і смаком так приваблювало студентів багатьох факультетів, долучився весь філфак.

«Дві години ночі, а ми сидимо – печиво випікаємо. Вирішили, що достатньо, десь між четвертою і п’ятою годиною, коли спалили вже дві порції наших «шедеврів». Ми філологи, а не пекарі, але для такої справи готові були стати навіть льотчиками! Та, судячи з того, як результат нашої нічної пригоди наминають за обидві щоки, у нас усе вийшло – і це чудово! Раді, що в такий звичайний спосіб ми змогли долучитися до благородної акції!» – поділилася своїми враження студентка другого курсу українського відділення Анна Котенко.

Студреспубліка УжНУ також активно долучилася до благодійності, зокрема до «ґаздівської частини» організації. Її члени Олександр Ковач і Катерина Пасьович напекли гору смаколиків і бадьоро розпродували її під час ярмарку.

Продавали також прикраси з бісеру від студентки другого курсу спеціальності «Реклама і зв’язки з громадськістю» Ліани Панасюк та студентки-україністки п’ятого курсу заочної форми навчання Валентини Нагурської. Особливу увагу покупців привертали так звані «ловці снів» (незвичайна декоративна атрибутика для дому) від студентки 2-го курсу українського відділення Адріани Широ.

«Що може бути більш цікавим для дівчат, ніж прикраси? Тобто те, що робить їх ще гарнішими та привабливішими, ніж вони є, хоч куди вже можна бути гарнішим, ніж філологині?! З радістю долучилася до акції, дуже рада, що моє хобі допомогло у такій чудовій справі», – каже Ліана Панасюк.

Поряд зі «столиком краси» розмістили стіл з матеріалами для майстер-класу з виготовлення оригамі. Студент першого курсу чеського відділення Василь Братасюк давав уроки гри на гітарі для початківців. Такої черги охочих підкорити собі цей інструмент експрес-методом я ще не бачила. Ну що сказати: молодий, гарний та ще й з гітарою :))).

Студентка 4 курсу українського відділення Ганна Шміляк у супроводі гри на гітарі Арсена Бабиченка та першокурсниця спеціальності «Середня освіта» Неля Юртин зачаровували глядачів дивовижним вокалом – пісні-веснянки у їх виконанні торкали саме серце – кажуть, там живе любов…

У межах ярмарку проводилася також акція «Подаруй дитині книжку!». Всі охочі мали можливість принести на пункт збору (окремий стіл з книгами) будь-яку власну чи куплену книгу для дітей від 3 до 16 років. Збирали також одяг, іграшки.

Увага! Увага! Увага! Усяк охочий може долучитися до благодійної акції ще протягом двох днів (423 аудиторія, 4 поверх). Поділіться добром з тими, хто його потребує!

У творчому куточку «Дошка усмішок» гості могли намалювати або написати діткам найкращі побажання від свого факультету чи від себе особисто. Приміщення УжНУ, де проходило дійство, було переповнене людьми, які готові зробити приємне собі й діткам, а з усіх поверхів зацікавлено визирали студенти й викладачі нашого вишу. І це не дивно: оригінальні конкурси з призами від наших ведучих, манливий аромат випічки на будь-який смак та чудова музика зробили свою справу і допомогли філфаківцям виконати важливу й благородну місію.

Громадський декан факультету Марія Якубишин повідомляє про результат ярмарку:

«У нас близько п’яти тисяч гривень та немало речей (іграшки, одяг, книги), які дуже потрібні діткам. Хочеться подякувати нашій дружній команді, студентській родині. Завдяки злагодженій роботі та вірі одне в одного ми змогли втілити задумане. Добро стало нашою традицією та візитівкою філфаку. Нині ми всі разом показали, як круто, весело й оригінально можуть відбуватися такого роду акції. Ви тільки подумайте: розважатися, чудово проводити час та ще й робити приємне людям. Як на мене, кращого і не придумаєш…».

Висловлюємо вдячність усім активістам факультету, неймовірними силами та незламною вірою в добро яких ярмарок відбувся на такому високому рівні: студенткам українського відділення Нелі Остапів, Валерії Кречковській, Вірі Білас, Руслані Паращук, Марті Гирич, Анастасії Ониськів, Марині Куштан, Марині Біланчук, Ользі Стефанець, Світлані Дзуринець, Анжеліці Чернікіній, Наталії Кузьмак, Діані Литвиній, Ользі Мочан, Софії Орос, студентам-журналістам та піарникам Марії Шелельо, Анастасії Нечипорук, Наталії Сов’як, Катерині Кузьміній, Анастасії Канюк, Аліні Мошак та студентам Юрію Федораничу і Оресту Мельнику.

«Особливо велике спасибі людям, які не пройшли повз, допомагали своєю участю чи просто добрим словом та усмішкою, яка організаторам була тепер потрібна, як ніколи. Завдяки тим, хто завжди готовий підтримати благодійність та щиро долучитися до неї, мрії стають реальністю. Ви довели, що добро є, а ми довели, що в нього треба не тільки вірити – його потрібно робити власноруч!» – з повагою студактив філологічного факультету УжНУ.

Юлія Шипович, фото авторки

Відео Віталія Завадяка

Медіацентр УжНУ

Джерело: Освітній портал Закарпаття

 

26 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів