Мистецький конкурс «Срібний мольберт» триватиме в Ужгороді 5 днів

Мистецький конкурс «Срібний мольберт» триватиме в Ужгороді 5 днів
Вчора, 25 квітня, з самого ранку до Ужгорода прибули півсотні учасників ІІ-го Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт».

 

Уже на вокзалі юнаків та дівчат зустрічали волонтери оргкомітету конкурсу й супроводжували до готелю, в якому учасники житимуть упродовж п’ятьох конкурсних днів. Після реєстрації та поселення в готелі всі учасники отримали подарункові сертифікати й обміняли їх на художнє приладдя у художньому салоні «Creative», а відтак вирушили на екскурсії містом.

Про цікаві місця, архітектурні пам’ятки й древню історію міста над Ужем під час екскурсій розповідали учасникам конкурсу досвідчені краєзнавці Федір Шандор, Іван Небесник (молодший) та Владислав Товтин. У ході ознайомчих прогулянок Ужгородом молоді таланти мали можливість обрати собі локації для виконання першого конкурсного завдання - «Міський пейзаж».

Закінчився день урочистою програмою для учасників, членів експертної ради, журі, гостей і партнерів заходу у клубі «Панорама» - саме тут у піднесеній та невимушеній атмосфері відбулося офіційне відкриття ІІ-го Всеукраїнського студентського конкурсу з живопису «Срібний мольберт».

Насамперед із вітальними словами до всіх учасників цього неймовірного творчого заходу звернулися організатори конкурсу та засновники культурно-мистецької фундації «Brovdi Аrt» Роберт і Наталія Бровді.

«Радо вітаємо вас на Срібній землі! Уже вдруге за півроку молодих і талановитих художників з усіх куточків України збирає в Ужгороді конкурс «Срібний мольберт», – відзначив Роберт Бровді. – Цьогорічний захід певною мірою відрізнятиметься від того, що пройшов восени 2016-го: ми внесли певні зміни як у програму конкурсу, так і в формат відбору конкурсантів. Зокрема, кожен кандидат міг особисто зареєструвати заявку разом із портфоліо своїх робіт на сайті конкурсу. Кожне портфоліо отримало числовий код і без зазначення будь-яких ідентифікуючих даних було подано на розгляд незалежної експертної ради. За весь попередній відбір члени експертної ради переглянули та оцінили кілька  тисяч художніх робіт, що надійшли від 345 студентів із 67 навчальних закладів. У підсумку, таємним рейтинговим оцінюванням було визначено 51-го учасника фінальної частини конкурсу. Нам дуже приємно, що на кожне конкурсне місце претендували 7 молодих художників, адже це свідчить про неабиякий рівень зацікавленості «Срібним мольбертом», його важливість та актуальність».

За словами засновника «Срібного мольберту», ще одна важлива зміна чекає на учасників у конкурсних номінаціях: крім уже звичних («Міський пейзаж» і «Портрет»), цьогоріч додали нове завдання – «Імпровізація». На думку організаторів, воно дозволить глибше розкрити індивідуальність і творчий потенціал кожного учасника, хоча, напевно, додасть інтриги і ускладнить для журі вибір переможця.

Наталія Бровді, вітаючи учасників, додала й від себе кілька настанов і побажань: «Як мама двох синів, сьогодні, дивлячись у цьому залі на юнаків та дівчата, я щиро хвилююся і вболіваю за кожного з вас. Але водночас і пишаюся – такі молоді, творчі й безумовно талановиті, адже пройшли дуже складний конкурсний відбір! Від себе пораджу лише одне: надихайтеся, творіть і малюйте тільки те, що йде від серця, від душі. А ми, зі свого боку, зробимо все, щоб цей яскравий конкурс і його незабутня атмосфера на багато років залишилися у ваших серцях!»

Із вітальними словами й настановними порадами до конкурсантів звернулися члени журі, відомі українські художники та діячі мистецтва: Анатолій Криволап, Тіберій Сільваші, Володимир Микита, Галина Скляренко, Петро Гулин, Олександр Бабак, Владислав Габда, Тарас Табака. Лейтмотивом їх виступів стали слова Анатолія Криволапа: «Відірвіться від академізму та завчених прийомів, довіртеся своїй творчій інтуїції та індивідуальності, здивуйте себе і нас»! У цьому ж контексті прозвучали поради уславленого метра Закарпатської школи живопису Володимира Микити: «Дайте собі волю, розкрийте себе і пам’ятайте, що творчість – означає творити, а не списувати. Тож будьте сміливими, працюйте, показуйте себе, а ми будемо чекати радості від того, що ви створите!»

По закінченні урочистого відкриття учасники конкурсу мали нагоду ближче познайомитися один з одним, поспілкуватися та разом відпочити в клубі перед початком творчого випробування.

Джерело: прес-центр конкурсу «Срібний мольберт»

ФОТО надані оргкомітетом конкурсу "Срібний мольберт"

 

26 квітня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів