Макрорегіональна Стратегія ЄС для Карпатського регіону: перспективи для Закарпаття

Макрорегіональна Стратегія ЄС для Карпатського регіону: перспективи для Закарпаття
Сьогодні, 28 квітня, у Свалявській райраді відбулася робоча зустріч Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна».

 

В її роботі взяли участь керівники Закарпатської та Львівської обласних рад - Михайло Рівіс і Олександр Ганущин, заступник голови облради Петро Грицик, виконавчий директор  Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Галина Литвин, депутати облради - Василь Скрип та Інгрід Туріс, керівники районів краю, представники мас-медіа та громадськість.

Темою зібрання стало досить актуальне питання сьогодення - проекти регіонального розвитку та транскордонного співробітництва: можливості для органів місцевого самоврядування Закарпатської області.

Михайло Рівіс щиро привітав львівських гостей та під аплодисменти причепив значок Закарпатської облради Олександру Ганущину, який родом з Рахова, в знак поваги та тісних дружніх відносин. Він наголосив, що тема цієї зустрічі є надзвичайно актуальною. Адже органи місцевого самоврядування відіграють ключову роль у здійсненні міжрегіональної та транскордонної співпраці, без якої не мислиться регіональна і місцева  демократія в сучасній Європі, куди так прагне українське суспільство. Ще більшої  актуальності набуває це питання в умовах децентралізації влади в Україні.

- Для нашого багатонаціонального краю України, який безпосередньо межує одразу з чотирма країнами Європейської спільноти - Угорщиною, Словаччиною, Польщею та Румунією, питання транскордонного та міжрегіонального  співробітництва є одним із пріоритетів у роботі обласної влади, - наголосив він.

-       Я вдячний голові Львівської обласної ради Олександру Ганущину, який є і головою ради Правління Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна», та Галині Литвин, які погодилися поділитися безцінним досвідом участі громад Львівщини у таких програмах, - підкреслив Михайло Рівіс.

Далі Галина Литвин презентувала Програму транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020: підсумки для Закарпаття. Вона також детально розповіла про нові можливості співпраці у сфері підготовки проектів регіонального розвитку та транскордонного співробітництва, які покликані сприяти   забезпеченню інтегрованого та сталого регіонального розвитку партнерських країн та їх регіонів у новому Європейському Інструменті Сусідства в рамках  цієї унікальної Програми. Жителі чотирьох польських воєводств, чотирьох білоруських і шести українських областей мають можливість отримати вигоду з цієї співпраці. Зокрема, у питаннях збереження історичної спадщини, підвищення доступності регіонів, розвиток міцного та стійкого до кліматичних впливів транспорту, комунікаційних мереж і систем, спільних викликів у галузі захисту і безпеки, сприяння управлінню кордонами та управління безпекою, мобільністю та міграцією.

Після низки запитань та чітких відповідей, Галина Литвин означила макрорегіональну Стратегію Європейського Союзу для Карпатського регіону: перспективи розвитку територій після 2020р. І якось по-новому зазвучала стара, але слушна теза: саме через Карпати пролягає шлях ділової євроінтеграції України, які нагадують мозаїчну карту, до якої дотичні сім європейських держав,  де  живуть люди з спільними рисами народної культури, традицій, звичаїв і історичної тяглості.

Про інструменти та платформи співпраці в Карпатах розповів наш земляк, голова Львівської облради Олександр Ганущин. Адже Львівщина має унікальний досвід реалізації Програм мікропроектів.

- Не всі проекти прохідні, але однозначно потрібна підтримка влади. Тож, ми раді поділитися цінними порадами, бо, чим більша буде платформа для співпраці, тим успішніший результат, - підкреслив очільник Львівської облради.

 Усі зацікавлені учасники одержали вичерпну інформацію про Програму і можливості, які вона пропонує та індивідуальні консультації.  Оскільки йдеться  про співпрацю між органами самоврядування, представниками державного управління, науки і бізнесу в рамках викликів сьогодення.

- Такі зустрічі дають можливість окреслити бачення того, як найповніше використати увесь потенціал місцевого самоврядування, громад для вирішення економічних і соціальних питань мешканців краю, - наголосила у своїй промові господарка заходу – голова Свалявської райради, заступник голови Правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна» Мирослава Ливч.

Довідково: 

На сьогодні Закарпаття, як у рамках міжрегіональної асоціації «Карпатський єврорегіон», так і на двосторонній основі, має офіційно встановлені партнерські зв’язки з 14 регіонами країн Європейського Союзу, зокрема: областями Саболч-Сатмар-Берег, Боршод-Абауй-Земплен та Гевеш Угорщини, Кошицьким та Пряшівським самоврядними краями Словаччини, Підкарпатським воєводством Польщі, краєм Височіна та Пардубіцьким краєм Чеської Республіки, Марамурешським та Сату-Марським повітами Румунії, Вуковарсько-Сремською жупанією Хорватії, Автономним краєм  Воєводино Республіки Сербія, округом Оберфранкен Німеччини, Каунаським районним самоврядуванням Литовської Республіки. На черзі підписання угоди про співпрацю з ще одним краєм Чеської Республіки – Устецьким. Крім того обласною радою у травні минулого року підписано угоду про співпрацю між 10 регіональними органами самоврядування в басейні ріки Тиса.  З більшістю названих регіонів розроблені і затверджені конкретні програми співробітництва на нинішній та наступний роки. В них окремим пунктом зазначено важливість співпраці на рівні муніципалітетів, тобто міст і сіл.

У рамках підписаних (облрадою та ОДА) між регіонами угод партнерські зв’язки встановлено також на рівні майже 100 територіальними громадами міст і районів, сіл і селищ, установ та організацій Закарпаття з відповідними громадами та установами сусідніх регіонів Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі, а також Чехії, Австрії, Німеччини  та інших країн. І коло партнерських громад постійно розширяється. Все це створює правову основу для участі в різних програмах реалізації спільних проектів в усіх сферах соціально-економічного розвитку транскордонного співробітництва, про що сьогодні йшла мова.

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

28 квітня 2017р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів