Закарпатці відзначають День праці

Закарпатці відзначають День праці
Перша на Закарпатті "маївка", організована Ужгородською організацією соціал-демократичної партії, відбулася поблизу Невицького замку в 1899 році.

 

Сьогодні, 1 травня, в Україні та на Закарпатті відзначають Свято праці, або День міжнародної солідарності трудящих. Свято відзначається в 142 країнах і територіях світу. У деяких країнах Першотравень відзначається в інший час - до них відносяться, наприклад, США і Японія.

Більш ніж у 80 країнах (включаючи Індію) День праці не відзначається. 1 травня 1886 року американські робітники організували страйк з вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робітників Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій.

Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах. Довгий час Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби. У СРСР Першотравень довгі роки був основним державним святом.

Перша на Закарпатті маївка робітників, яку організувала ужгородська організація соціал-демократичної партії, відбулася поблизу Невицького замку в 1899 році. Зійшлося понад 30 чол., перед якими виступив з промовою секретар соціал-демократичної організації Кляйн Ліпот. З того часу проведення маївок серед руїн замку стало традицією.

1 травня 1990 року керівництво Радянського Союзу і КПРС востаннє піднялося на трибуну Мавзолею для проведення останньої офіційної першотравневої демонстрації. У 1992 році Міжнародний день солідарності трудящих був перейменований у свято Весни і Праці. У світі Першотравень як і раніше відзначається як пролетарське свято солідарності.

 

01 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів