Дивна "астрономічна" фортеця є на Закарпатті

Дивна "астрономічна" фортеця є на Закарпатті
Чудернацькі прикраси її стін уособлюють славу та могутність давньої аристократичної династії.

 

У густих закарпатських лісах неподалік Мукачевого заховався унікальний палац, який красою та величчю може затьмарити будь-який європейський замок. Пропонуємо помандрувати до казкового маєтку графів Шенборнів у мальовничому селі Карпати.

замок Шенборнів фото

фото: andy-travel.com.ua

Справжнє архітектурне диво з'явилось на Закарпатті завдяки давньому німецько-австрійському аристократичному роду Шенборнів. Саме за наказом одного з його представників – графа Ервіна Фрідріха Шенборна-Бухгейма – наприкінці XIX століття в Карпатах на місці колишнього дерев'яного мисливського будиночка повстав розкішний палац, аналогів якому не знайдеш у всій Європі.

Граф прагнув вразити європейських гостей, які згодом з'їжджалися сюди з усіх усюд на полювання, тож втілив у своїй резиденції сміливі архітектурні ідеї. Так у 1890 році за проектом архітектора Грессерсона повстав палац у неоромантичному стилі з елементами готики та бароко, який побудували за так званим «календарним принципом». Кожен елемент споруди так чи інакше символізував час. Вікон у замку зробили 365 (за кількістю днів у році), димарів – 52 (за кількістю тижнів), входів – 12 (за кількістю місяців), чотири вежі символізували пори року, а сім різновидів плюща, що росли на території маєтку – дні тижня. Можливо, саме завдяки такому символізму, час практично не залишив відбитку на споруді – попри те, що палацу вже 127 років, він дійшов до нас майже в ідеальному стані.

замок Шенборнів фото

фото: ukraine-is.com

Стіни «астрономічного» замку прикрашають різнобарвні вітражі, численні флюгери та величні родинні герби, які уособлюють славу та могутність давньої аристократичної династії. 

замок Шенборнів фото

фото: andy-travel.com.ua

замок Шенборнів фото

фото: md-ukraine.com

замок Шенборнів фото

замок Шенборнів фото

фото: andy-travel.com.ua

Справжньою окрасою маєтку є розкішний баштовий годинник, який ось уже понад століття відбиває час. Саме з цим годинником пов'язана цікава легенда. Одного разу в маєток Шенборнів з'їхалися численні гості, серед яких був і красень-військовий, який підкорив серце господині палацу Франциски. Коли граф разом з гостями поїхав на полювання, графиня зрадила чоловіка з молодим офіцером. Та Шенборн дізнався про невірність дружини та покарав закоханих, а на баштовому годиннику звелів стерти час, коли відбулась подружня зрада. Так з часоміра зникла цифра «IV», яку відновили лише після смерті ревнивця.

замок Шенборнів фото

фото: andy-travel.com.ua

Ще одним нагадуванням про віроломність дружини стала люстра, яка прикрасила камінну залу палацу. Люстра зроблена у формі Мелюзини – жінки-змії із середньовічних легенд. Саме ця розкішна люстра, а також камін та масивні дерев'яні сходи – єдине, що залишилось від колись розкішного інтер'єру замку.

замок Шенборнів фото

замок Шенборнів фото

фото: andy-travel.com.ua

Справжньою окрасою маєтку Шенборнів є й мальовничий ландшафтний парк, площею близько 19 гектарів. Територію парку прикрашає чимало рідкісних, екзотичних дерев – як-от сріблястий клен, сосна Веймута, оцтове дерево та рожевий бук. У період же цвітіння сакур парк перетворюється на маленький рай.

замок Шенборнів фото

фото: discoverukraine.com.ua

Посеред парку є цікаве озеро – за оригінальним задумом перших власників, водоймі надали форми мапи тодішньої Австро-Угорської імперії.

замок Шенборнів фото

фото: odziuba.livejournal.com

Славиться маєток Шенборнів й численними мінеральними джерелами, які, за словами місцевих мешканців, мають цілющі властивості. Одним з найпопулярніших серед туристів є «джерело краси» – за легендою, хто вмиється цією водою, навіки збереже свою вроду. Цікаво, що така легенда має під собою цілком реальне підґрунтя – мінеральна вода цього джерела містить гліцерин, який, як відомо, дуже корисний для шкіри.

замок Шенборнів фото

фото: tvoemisto.tv

Сьогодні сповна насолодитися красою мальовничої природи та розкішним графським палацом мають змогу всі охочі, і не лише як туристи, а і як відпочивальники – з 1946 року у колишньому маєтку Шенборнів розташований санаторій «Карпати», який спеціалізується на захворюваннях серцево-судинної та центральної нервової систем.

Дістатися до казкового замку можна електричкою чи автобусом з Мукачева, пише "Правди сила".

 

03 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів