На Закарпатті приготували бограч у "казанку" об’ємом 2500 літрів

На Закарпатті приготували бограч у "казанку" об’ємом 2500 літрів
На його приготування пішло 500 кг м’яса, 100 кг сала та більше 900 кілограм крумплі.

 

Як ми вже повідомляли, 1 травня у комплексі «Термальні води Косино» відбувся V–ий міжнародний Чемпіонат Бограчу та Фестиваль бограчу. Участь у фесті взяли участь сім команд, серед яких гості зі Львова та Угорщини. Чемпіонат проводиться з метою ознайомлення з традиціями та рецептурою угорської кухні, розширення культурних зв’язків і зміцнення українсько-угорських відносин.

Програма цього річ була не менш насиченою, ніж у попередні роки. Крім головного конкурсу, було чимало атракцій, пов’язаних з національними традиціями. У ювілейному п’ятому конкурсі на найсмачніший бограч взяли участь сім команд (по 4  учасники):

  1. «Під дубом» (с. Холмець, Ужгородський район)
  2. «Астейські умілі господині» (с. Астей, Берегівський район)
  3. «Сабіна» (с. Рафайново, Берегівський район)
  4. «Kertesyek» (с. Косонь, Берегівський район)
  5. «Fest» (м. Львів)
  6. «Орошгаза» (Угорщина)
  7. «Черпак» (с. Серне, Мукачівський район)

Згідно з правилами, кожна команда повинна була приготувати мінімум 100 літрів бограчу. Для учасників Чемпіонат стартував о 7.00, а офіційне відкриття фестивалю розпочалося о 10.30. Детальніше про цьогорічний фестиваль розповів адміністратор комплексу «Термальні води Косино» Іван Тера: «Це вже п’ятий чемпіонат бограчу і проводиться в Україні тільки у нас. Щороку на травневі свята ми відкриваємо сезон чемпіонатом бограчу. Призовий фонд склав 65 000 гривень: перше місце 25 000, друге – 15 000, третє – 10 000, а також є приз глядацьких симпатій, який обирають відвідувачі фестивалю з призом у 15 000 гривень».

Журі оцінувало учасників за шістьма критеріями: зовнішній вигляд команди, подача страви, її вигляд, смак, гострота та після смак. У результаті запеклої боротьби переможцем стала команда «Kerteszek» із с. Косонь Берегівського району. Друге місце – команда «Сабіна» із с. Рафайново, третє – «Oroshazi» з Угорщини. А «Приз глядацьких симпатій» отримала команда «Під дубом» з Ужгородщини.

Капітан команди-переможниці «Kerteszek» розповів, що участь у змаганнях команда бере вперше. Готують бограч двох видів: копчений та не копчений. Секретний інгредієнт – дух учасників, інформує Ужгородський прес-клуб.

Традиційно для всіх учасників фестивалю кулінари приготували бограч у велетенському казані об’ємом 2500 літрів. На страву пішло півтонни м’яса, 100 кг сала і понад 900 кг картоплі.

 

03 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів