Помітили великий вогонь у лісі — негайно дзвоніть пожежникам і лісівникам!

Помітили великий вогонь у лісі — негайно дзвоніть пожежникам і лісівникам!
А ось невеличке загоряння можна й самому затоптати ногами, закидати піском і землею.

 

"Закарпатці, бачите пожежу в лісі - тушіть!" З таким закликом до жителів Мукачівщини звернувся директор Мукачівського лісового господарства Василь Анталовський.

- Якщо ви побачили що починається загоряння, не полінуйтеся вжити заходів. Невелике загоряння можна затоптати ногами, закидати піском і землею. Якщо горить суха висока трава, полум'я піднімається стіною - не намагайтеся боротися з вогнем, негайно телефонуйте пожежним за номером «101» або за телефоном гарячої лінії Державного агентства лісових ресурсів «044 235 77 24», - йдеться у зверненні до краян Василя Васильовича.

Державна лісова охорона Мукачівського лісового господарства продовжує здійснювати профілактичні організаційні заходи з метою запобігання виникненню лісових пожеж та оперативного їх гасіння.

- Ми звертаємо увагу громадян, будь ласка, не паліть суху траву! Якщо сухостій псує вигляд ділянки, зберіть його і викиньте в сміттєвому мішку, але не випалюйте! Доцільно проводити утилізацію трав’яних залишків. Одним із методів утилізації може бути компостування – розкладення рослинних залишків без доступу кисню з утворенням компосту – однорідної органічної маси, яку можна використовувати в якості добрив. Найбільш цінною характеристикою компосту, як добрива вважається вміст у ньому великої кількості хімічних елементів, необхідних рослині для життя - закликає директор лісового господарства.

За шкоду завдану довкіллю та здоров’ю людей порушник може нести як адміністративну, так і кримінальну відповідальність, повідомляє прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

Згідно статті 39 Закону України «Про тваринний світ» та статті 27 Закону України «Про рослинний світ» випалювання сухої рослинності або її залишків допускається лише в разі господарської необхідності за відповідним дозволом територіальних органів спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів.

Так випалювання стерні, луків, пасовищ, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях, у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу згідно ст.77-1 КУпАП передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу:

- на громадян - від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

- на посадових осіб - від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу:

- на громадян від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян

- на посадових осіб - від 70 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Крім того, згідно ст.245 Кримінального Кодексу України «Знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу» порушник може нести і кримінальну відповідальність.

Так, знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загальнонебезпечним способом

- караються штрафом від 5100 до 8500 грн або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

- ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років.

 

04 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів