Творча родина Сопільників репрезентувала свій доробок в Ужгороді

Творча родина Сопільників репрезентувала свій доробок в Ужгороді
В однойменній галереї на проспекті Свободи.

 

Мистецтво – це незбагненна сила, що поєднує людей. Часом дуже різних. Це красномовно засвідчує виставка, що нещодавно відкрилася в галереї « Ужгород», де творча родина Сопільників репрезентувала свій доробок. А це живопис, скульптура та декоративно – прикладне мистецтво.

Життєвий і творчий шлях Василя Сопільника був не довгим…Його могутній талант так і не встиг розкритися в повну силу. Та навіть та, невелика спадщина яку він залишив своїм нащадкам свідчить, що це був справжній Митець. Його твори розкривають нам багатий духовний світ майстра, його гуманістичний світогляд. В центрі творчих зацікавлень скульптора – Людина – найдосконаліше творіння Всевишнього. Це споріднює Василя Сопільника із митцями епохи Відродження. Характеризуючи його роботи мистецтвознавець Михайло Приймич відзначив, що груба матерія в руках майстра перетворюється в одухотворений прекрасний образ. Тендітність, відкритість і беззахисність, характеризують героїв творів талановитого митця.

Художниця Тетяна Сопільник працює у багатьох жанрах та видах образотворчого мистецтва. Щирість і безпосередність – визначальні риси її характеру. А зрештою, справжній художник бути іншим просто не може… Мяка і пластична за своєю внутрішньою природною сутністю, вона проявляє незламну волю, наполегливість і твердість характеру в своєму житті на шляху до своєї мети. Тетяна наче та краплина води, що камінь точить.

Тематика її творів широка, талант багатогранний. Вона багато й успішно експериментує у пошуках своєї оригінальної техніки живопису. Нині вона добре відома й легковпізнавана, зі своєю сформованою системою образотворення, що опирається на певні прийоми та методи, відшліфовані десятиліттями творчої роботи. Нерідко працює в змішаній техніці, поєднуючи акрил з олійними фарбами тощо. У своїй творчості не обмежується якимись рамками, нормами чи постулатами, керується ідеєю, задумом. Окрім пейзажу та натюрморту, працює у жанрі тематичної картини, ілюструє книжки.

Твори художниці, їхня глибинна сутність, налаштовують глядача на позитивне мислення і добро, бо творить вона із сонцем у серці та любов’ю до світу.

Єдине. чого не вистачає пані Тетяні, так це міцних ліктів, щоб проштовхуватись на шляху до комерційного успіху. Примарного успіху…

Мистецьке середовище не могло не вплинути на їхнього сина Олександра Сопільняка, який обрав і продовжує справу батьків, живе мистецтвом. Нині він активно займається керамікою, перейнявши естафету від матері, яка працювала в галузі декоративно – прикладного мистецтва понад десятиліття. Його твори репрезентовані на виставці вражають тематичним розмаїттям та професіоналізмом виконання. Майстер демонструє гарні знання технології кераміки, добре відчуває й розуміє характер глини, знає її безмежні можливості. Роботи майстра оригінальні, вони цікаві й самобутні,  вирізняються  багатою образотворчою мовою.

Володимир Мишанич,

ФОТО — Анастасія НОЖКА та Олександр СОПІЛЬНЯК

 

10 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів