Геніальному композитору в Берегові відкрили меморіальну дошку

Геніальному композитору в Берегові відкрили меморіальну дошку
У Берегові у зв‘язку з 70-річчям дитячої школи мистецтв ім. Золтана Кодая на стіні біля головного входу відбулося відкриття меморіальної дошки цьому видатному угорському композитору, музикознавцю, етнографу (Золтан Кодай – 1882-1967 р.р.).

 

З нагоди цієї вагомої загальноміської події на вул. Мукачівській, де розташована музустанова, пройшов урочистий мітинг, на якому звучали Гімни України та Угорщини. Згадувалося прізвище колишнього берегівця Арпада Далмая, який став ініціатором присвоєння школі імені З. Кодая й установлення меморіального знаку.

Відтак на святі у п‘ятницю виступили директор мистецького навчального закладу Степан Бобаль, мер Золтан Бабяк, Генеральний консул Угорщини в Берегові Ендре Саліпскі, викладачі і т. д. Підкреслювалося: на реконструкцію, заміну вікон, дверей, матеріально-технічне забезпечення цього закладу з бюджету міста щорічно виділяються сотні тисяч гривень – усього майже 1.5 мільйона. А були часи, коли для цих потреб переказували всього 9-14 тис. Отже, міська влада на ділі дбає про музичну освіту підростаючого покоління.

Також говорилося про видатну роль цього генія музики у розвиток мистецтва, світового у тому числі. А відтак С. Бобаль і З. Бабяк під урочисті оплески присутніх опустили біле полотнище й перед очима громади постала меморіальна дошка З. Кодаю (третя на цій стіні). До слова, його ім‘я відповідно до рішення сесії міськради уже кілька років поспіль носить ця дитяча мистецька школа.

Тим часом у міському Будинку культури відбувся святковий концерт із нагоди ювілейної дати.

Михайло ПАПІШ 

 

14 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів