Закарпаття за площею лісового фонду входить до ТОП-п’ятірки регіонів України

Закарпаття за площею лісового фонду входить до ТОП-п’ятірки регіонів України
А за лісистістю і запасами деревини Закарпатська область займає перше місце.

 

Основний вектор, який задає Закарпатське обласне управління лісового та мисливського господарства підвідомчим підприємствам - збільшення об'ємів лісовідновлення для того, щоб мінімізувати розрив між рубками і лісовідновленням.

«Починаючи з 2006 року ми щорічно проводимо акцію «Майбутнє лісу у твоїх руках», головна мета якої - привернути увагу громадськості до нашого національного надбання - лісу. За площею лісового фонду Закарпаття входить до першої п’ятірки серед областей України, а за лісистістю і запасами деревини наша область займає перше місце. І ми, лісівники хочемо, щоб люди бачили, що ми висаджуємо молодий здоровий ліс і доглядаємо за ним належним чином. Ліс створює величезний потенціал для розвитку туристичної галузі, економіки, а також зростання добробуту людей Закарпаття. А лісовідновлення - найважливіша складова ведення лісового господарства. Саме якість лісовідновлення гарантує майбутнє лісової галузі нашої області. Природнє поновлення та лісовідновлення - це два ґрунтовних види відновлення лісу. Для природного поновлення існує багато видів. До прикладу для ялинників найбільш ефективним способом є залишок на лісосіці здорових дерев, які є насіннєвими деревами, забезпечуючи ґрунт хорошим генетичним матеріалом для створення наступного покоління лісу», - зазначає головний лісівник Закарпаття Валерій Мурга.

На території Закарпатської області згідно плану на 2017 рік лісовідновлення уже висаджено 10 мільйонів саджанців. Саджанці вирощують у спеціальних лісових розсадниках. Директор ДП «Брустурянського лісомисливгоспу» Михайло Бігун пишається своїми 6-ма великими лісовими розсадниками, в яких згідно останньої інвентаризації ростуть понад 2 мільйони саджанців. Це смерека, ялиця біла, бук, клен-явір, кедр європейський. Догляд за ялинами тут дбайливий. Прополка, розпушування, полив. Машинам опікатися деревам не довіряють. Працюють тільки лісокультурниці, які люблять ліс і дбають про нього, як про своїх дітей.

А у зв'язку з тим, що погодні умови в гірських районах не дозволяли займатися висаджуванням дерев, Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» продовжилася на декілька тижнів вперед. Зокрема, станом на сьогоднішній день лісовідновлено 100% площі.

Як повідомляє прес-служба Закарпатского ОУЛМГ, лідерами по створенню лісових насаджень залишаються ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ» ДП «Міжгірське ЛГ», ДП «Ясінянське ЛМГ». На землях, що вийшли з сільськогосподарського користування, найбільше нових лісів створили лісівники ДП «Верхньогірське ЛГ» (89 гектарів) та ДП «Тячівське ЛГ» (52 гектарів).

Основними породами, які висаджувались, були ялиця, ялина, дуб, бук, модрина, клен-явір.

 

14 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів