Як почуваються на Закарпатті учасники АТО, мобілізовані та їхні родини

Як почуваються на Закарпатті учасники АТО, мобілізовані та їхні родини
На розгляд сьомої сесії облради подано проект рішення «Про хід виконання Обласної комплексної програми на 2015?2017 роки щодо соціальної підтримки, адаптації військовослужбовців, учасників антитеро-ристичної операції та членів їх сімей, вшанування пам’яті загиблих».

 

У документі зазначається, що станом на 1 квітня п.р. за попередніми даними військових формувань учасниками АТО є понад чотири тисячі військовослужбовців з числа мешканців області, з них більше 500 зазнали поранень, 86 загинули (дані щодо 2 загиблих військовослужбовців учасників АТО уточнюються). Протягом І кварталу 2017 року 22 особам з числа військовослужбовців учасників АТО встановлено інвалідність. 

За даними РДА, МВК станом на 1 квітня 2017 року 4445 учасників АТО, яким встановлено статус учасника бойових дій та видано відповідне посвідчення, взято на облік для призначення відповідних пільг та компенсацій згідно чинного законодавства управліннями соціального захисту населення РДА, МВК. Відтак, проанкетовано 2728 осіб з числа учасників АТО та членів сімей загиблих та визначено їх соціальні потреби. Складено соціальні паспорти сімей зазначеної категорії. Робота щодо анкетування вищевказаних осіб продовжується по мірі їх демобілізації. Депутатами різних рівнів, благодійників та меценатів взято шефство над  сім’ями загиблих учасників АТО.

У 2017 році збільшено розмір одноразової матеріальної допомоги військовослужбовцям, учасникам АТО. Таким чином, розмір матеріальної допомоги пораненим військовослужбовцям, учасникам АТО становить від 10 до 30 тис. грн.(встановлюється відповідно до рішення комісії Закарпатської обласної ради); розмір матеріальної допомоги пораненим військовослужбовцям, учасникам АТО становить 2,5 тис. гривень.

Видатки обласного бюджету на виплату матеріальної допомоги для даної категорії громадян протягом І кварталу 2017 року склали – 980,0 тис. гривень (в тому числі 16 пораненим учасникам АТО у сумі 160,0 тис. грн., та 144 непораненим учасникам АТО у сумі 320,0 тис. гривень. З початку року за рахунок коштів обласного бюджету здійснено виплати 5 сім’ям загиблих мешканців Закарпатської області – учасників АТО у сумі 500 тис. гривень).

Протягом І кварталу 2017 року за рахунок коштів місцевих бюджетів одноразову матеріальну допомогу отримав 701 учасник АТО на загальну суму 794,0 тис. гривень та 5 членів сімей учасників АТО на загальну суму 7,0 тис. гривень.

Відповідно до розпорядження КМУ від 26.10.2016 № 773-р „Про затвердження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво (придбання) житла для сімей загиблих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в АТО, а також для інвалідів І-ІІ групи з числа військовослужбовців, які брали участь у зазначеній операції, та потребують поліпшення житлових умов, на 2016 рік” за даною бюджетною програмою для 20 сімей (11 сімей загиблих та 9 сімей інвалідів І-ІІ групи), що проживають в області надійшло 10,9 млн. гривень, які на сьогодні  у повному обсязі розподілено та перераховано на особові рахунки отримувачів грошової компенсації відкриті у відділеннях Ощадбанків.

Станом на 1 квітня п.р. 12 сімей  вже придбали собі житло за кошти державної субвенції з частковим дофінансуванням місцевими бюджетами.

Крім того, на часткову доплату за 2016 рік для однієї сім’ї інваліда ІІ групи в область надійшла субвенція у розмірі 156 384,0 тис. гривень, яку буде перераховано на р/р заявника.

31 березня 2017 року до Міністерства соціальної політики України подано інформацію про потребу в коштах для надання грошової компенсації для вищезазначеної категорії громадян на 2017 рік, яка становить 2 395 954,68 грн. (5-ти сім’ям : 4 сім’ї загиблих, 1-на сім’я інваліда ІІ групи).

Відповідно до інформації Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області до органів виконавчої влади (в тому числі і до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області) та органів місцевого самоврядування за станом на 01.04.2017 подано 5595 заяв учасників АТО та членів їх сімей на отримання земельних ділянок. За результатом розгляду заяв: надано  3648 дозволів на розроблення проектів землеустрою (на загальну площу 1117,38 га), 430 особам по різним причинам відмовлено у наданні дозволу.

Розподіл за видами цільового призначення земель щодо ділянок по яких прийнято рішення, розпорядження, наказ щодо надання дозволу на розроблення проектів землеустрою є наступним: 1160 земельних ділянок загальною площею 113,63 га для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка); 1623 земельні ділянки загальною площею 189,47 га для індивідуального садівництва; 785 земельних ділянок загальною площею 809,28 га для ведення особистого селянського господарства; 80 земельних ділянок загальною площею 5,00 га для індивідуального дачного будівництва.

Із загальної кількості наданих дозволів на розроблення проектів землеустрою (3648 дозволів) по 1150 земельних ділянках прийнято рішення щодо затвердження проекту землеустрою та передачу ділянки у власність (з них 892 земельну ділянку передано у власність Головним управлінням Держгеокадастру у Закарпатській області).

В області проживають 1037 дітей учасників АТО (з них 1005- діти учасників АТО та 32- дитини з числа загиблих учасників АТО). Питання про оздоровлення дітей, батьки яких загинули, постраждали або беруть участь в АТО, перебуває на контролі департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.  За оперативними даними потребують оздоровлення 353 дитини  даної пільгової категорії (з них 343  дитини  учасників АТО  та 21  дитина з числа загиблих учасників АТО).

Більше інформації про хід виконання Обласної комплексної програми на 2015-2017 роки розміщено на сайті облради в розділі Проекти рішень: http://zakarpat-rada.gov.ua/category/proekty-rishennya/

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

15 травня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів